QX har tidigare skrivit om aktörer som fått bilder borttagna eller konton blockerade på både Instagram och Facebook. Den röda tråden är att de samtliga handlat om hbtq eller visar bilder på personer inom hbtq-communityt som hånglar, visar rumpan eller annat smått naket. Främst är det gaymän det handlat om.
Det är också ett antal läsare om hört av sig till QX och belyst problemet med att deras konton blivit borttagna, ibland för något så oskyldigt som en bild på att samkönat par.

Konton tas bort för att de blir anmälda för att någon tycker att innehållet är stötande, men i de flesta fallen är det Instagrams och Facebooks egna algoritmer som gör att bilderna tas bort. Det som folk reagerat över är att kvinnors kroppar tillåts visas upp mer vågat än mäns. En som tröttnat är Phil Earley.
Han har skapat en namninsamling på sidan Change.org och uppmanat sina 51 000 följare att skriva under för att ”stoppa homofobin som Instagram och Facebook sysslar med”.

En svensk fotograf har märkt av samma sak

Jonas Norén jobbar själv som fotograf och tar i huvudsak bilder på lättklädda män. Han berättar för QX att han flera gånger fått bilder borttagna och fått sitt konto tillfälligt borttaget. Han säger att det mer eller mindre sker per automatik numera, trots att han är mer försiktig med vad han lägger ut. Han har också lagt märke till att kvinnor tillåts visas upp på mer sexuellt utmanande bilder än män, som tidigare nämnts.

Detta är bilden som gjorde att Jonas Norén fick sitt Facebook-konto borttaget tillfälligt.

– Jag har ”bara” fått bilder borttagna från Instagram. En bild på två män som kramades nakna med Stockholm som bakgrund. Jag blev avstängd från Facebook en vecka. Bilden har också blivit borttagen från Instagram med hänvisning till att den skildrar en sexuell handling.

Har du försökt ta kontakt med Instagram/Facebook?
– Ja men det är hopplöst att få ett svar. När mitt konto blev avstängt var jag tvungen att skicka in identitetshandlingar för att få det öppnat igen, vilket känns olustigt.

Senast igår, 24 september, fick Jonas det här meddelandet av Instagram när han skulle lägga upp instastories.

Jonas tror inte att det bara är andra människor som anmäler, det finns också automatiska botar som känner igen rumpor, penisar och kanske bögsex.

Varför har du skrivit på den här namninsamlingen och vad hoppas du att resultatet ska bli?
– Instagram och Facebook är två stora aktörer som man behöver för att nå ut med sin fotokonst. Jag hoppas att man tänker till och ändrar så att det blir högre i tak. Facebook flaggar numera videos som kan upplevas som stötande då det förekommer våld – om nu det ska finnas, borde man klara av lite hud med, men flagga det på samma sätt för att varna känsliga tittare..