Den australiensiska tennisspelaren Margaret Court ska hyllas under Australian Open den 20 januari, vilket Expressen Sport var först att rapportera om.

Court var aktiv under 60- och 70-talet och tog hem hela 64 olika Grand slam-titlar. Efter tennisen sadlade hon om till frikyrklig pastor och har hållit sig kvar i rampljuset mycket på grund av sina starka åsikter om hbtq-personer.

Hon har bland annat jämfört hur hbtq-communityt driver hbtq-frågor med Hitlers Nazistyskland, offentligt uttryckt sin sorg över att tennisspelaren Casey Dellacqua blivit mamma tillsammans med sin flickvän, samt sagt att transbarn är en ”produkt av ondska”.

I november uttryckte Court till tidningen The Age att hon ville bli hyllad under Australian Open 2020, för att uppmärksamma att det gått 50 år sedan hennes stora tennissuccé. Något som Tennis Australia då inte verkade allt för pigga på.

”Tennis Australia erkänner Margaret Courts tennisprestationer. Trots att hennes åsikter inte går ihop med våra värderingar om jämställdhet, mångfald och inkludering.”

Men nu har de alltså landat i att Court ska hyllas. De poängterar dock att hyllningen endast har med Courts tenniskarriär att göra.

Flera röster inom sporten har på grund av Courts homofobiska åsikter uttryckt att de önskar att den tennisarena i Australien, som huserar många grand slam-turneringar och bär namnet Margaret Court Arena, bör byta namn.

Bland annat har den svenska öppet lesbiska tennisspelaren Johanna Larsson kommenterat Court-kontroversen till Expressen.

– Som stort idrottsevenemang så bör de ställa sig frågan ”vad står vi för?” och ”hur vill vi att all vår publik, sponsorer, tv-tittare och så vidare ska bli bemötta och bli behandlade världen över?”  Om svaret är att alla är lika värda oavsett kön, och sexuell läggning så är svaret ganska enkelt om Margaret Court ska bli inbjuden eller inte.