– Vi älskar sport och vill att den ska vara tillgänglig för alla. Oavsett kön, vem man älskar, om man vill utöva, bevaka eller följa idrott så vill vi att alla ska känna sig välkomna. Därför väljer vi att driva dessa frågor genom vår stora röst som media samt som sponsor inom idrotten, säger Aftonbladets Viktoria Gelin som tillsammans med journalisten Frida Söderlund drog igång satsningen med SHL.

Prideveckan till ära har 17 elitspelare blivit regnbågsambassadörer för att visa sitt stöd till hbtq-communityt. QX har pratat med Örebros Christopher Mastomäki, Rögles Leon Bristedt och Johan Alcén från Brynäs om deras nya roller och personliga relation till hbtq-communityt.

Christopher Mastomäki

”Jag hade blivit stolt om någon valde att komma till mig för att komma ut”

När Christopher Mastomäki blev tillfrågad att vara ambassadör för SHL Pride Week svarade han ”absolut”. Men erkänner att han var lite orolig för reaktionerna.

– Hbtq är en fråga som jag alltid brytt mig om och som jag brinner för. Att alla ska få vara den man är, och speciellt inom hockeyn där jag känt att fallet inte alltid varit så

Så det var bara självklart att tacka ja?

– Ja enligt mina värderingar är det en självklarhet att man ska få vara den man är och känna sig accepterad för det. I det så är just hbtq-frågan en central del.

Vad har du fått för reaktioner på din ambassadörsroll?

– Jag var lite orolig innan det kom ut, för jag visste inte riktigt hur folk skulle reagera. Men det har bara varit positivt. Folk har skrivit till mig på sociala medier och kommit fram till mig och sagt bra saker.

Har någon kommit ut till dig?

– Nej faktiskt inte.

Hur skulle du reagera om någon gjorde det?

– Jag hade blivit väldigt stolt om någon valde att komma till mig för att komma ut. Det hade verkligen varit en stolthet att få vara den personen. Sen hade jag gjort allt för att visa mitt stöd. För jag tror inte att det är lätt att komma ut och jag tror man behöver få känna att man har uppbackning, och det hade jag varit redo att ge till hundra procent.

Hur vanligt är det att höra homofobiskt snack inom hockeyn?

– Det har man hört och stött på, och det skrämmande är att man hört det från så unga åldrar. I omklädningsrummet redan i pojklagshockeyn fanns det ett frekvent använt ord. Det är mycket bättre idag än när man var yngre. Det tror jag har att göra med att man pratar om det här nu. Vi måste skicka tydliga signaler om att det inte är okej, gör vi inte det blir det svårt för de som står där på gränsen och funderar på att komma ut.

Hur reagerar du när du hör sånt?

– Skulle jag höra det hade jag givetvis varit där och sagt till. Annars hade ju det här bara varit tomma ord. Det är ens skyldighet att säga ifrån om det skulle hända.

Tror du att det hade varit okej för en SHL-spelare att komma ut idag?

–Jag tror att det hade varit tufft för den spelaren som kom ut som homosexuell idag, men han hade fått så pass mycket stöttning och det är nog fler som bryr sig än man tror om det här.

När har SHL sin första öppna spelare?

– Den första hockeyspelaren kommer ut inom tre år. Men det är tunnare med folk i SHL. Vi har en väg dit men vi måste fortsätta på den och prata och uppmuntra. Vår inställning går också ner i leden till yngre hockeyspelare, vi formar inte bara oss själva, vi är förebilder. Om vi visar att det är okej så kanske en ung spelare som annars hade lagt av vågar fortsätta spela och kommer in i SHL. Jag tror hockeyn har tappat många talanger som känner att de inte vågat ta den här vägen.

Johan Alcén

”Den första öppna hockeyspelaren får hjältestatus”

Brynässpelaren Johan Alcén tycker att hockeysverige är redo för en öppet homosexuell spelare, och hoppas att det blir verklighet inom en snar framtid. ”Tänk vilken skön ryggsäck det måste vara att släppa. Att slippa spela en roll och bara få vara sig själv” säger han till QX.

Varför blev du tillfrågad att bli Pride-ambassadör?

– Jag har ingen aning, men jag hoppas att det är något bra som ligger till grund för det. Jag tar i alla fall det som en stor komplimang.

Varför är hbtq inom ishockeyn viktigt för dig?

– Hockeysverige har ingen öppen spelare, och statistiskt sett så borde det ju finnas homosexuella spelare. Jag vill att folk ska få leva sina liv, det ska vara självklart. Det ska inte ligga något frågetecken över det. Om det finns någon homosexuell hockeykille som inte vågar ta steget där ute så vill jag att han ska veta att jag och alla vi vill att han ska vara sig själv.

Varför tror du att det är såhär inom herrhockeyn? Samma fenomen finns ju inte inom damhockeyn.

– Jag tror att det har varit annorlunda inom herrhockey tidigare, och man pratar fortfarande om att det var en tuffare jargong förr. Vilket gör att den uppfattningen ligger kvar. Jag tror att vi måste släppa det där och börja kommunicera hur det är och hur vi vill ha det. Vi måste få bort dom fördomarna om att herrhockeyn är hård.

Så du känner inte igen dig i min fördom att det är en hård jargong i omklädningsrummet?

– Nej nej nej, absolut inte. Den som skulle komma ut idag skulle hyllas som en hjälte.

Så hockeysverige är redo för en öppet gay spelare?

– Självklart. Jag vill tro att vi har kommit så långt.

– Se på Peter Forsberg eller Nicklas Bäckström. När de spelar mästerskap så sammansvetsas hela Sverige och hejar och inspireras. Tänk så skulle vi gå miste om en sådan framtida ikon bara för att han inte vågar verka inom hockeyn eftersom han gillar någon av samma kön. Vi kanske redan har gått miste om en sådan spelare. När man tänker på det blir det ju ännu mer självklart att vi måste visa att det finns acceptans.

När tror du den första svenska hockeyspelaren kommer ut?

– Inom en snar framtid hoppas jag. Om det är hockeyn som har varit motståndet till att våga komma ut så vill vi visa att det motståndet är borta. Sen förstår jag att det är svårt att vara först. Men jag tror att han skulle få hjältestatus och bana väg för andra. Det skulle vara som Anton Hysén upphöjt till tio.

Leon Bristedt

”Det här är något som jag vill stå bakom”

Leon Bristedt är Pride Week-ambassadören som spelar i Rögle. Till QX berättar han varför han tackade ja till den nya rollen. ”Det är ett ämne som behöver uppmärksammas”.

Vilka reaktioner har du fått på din Pride-ambassadörsroll?  

– Jag har inte fått några större reaktioner förutom att folk har blivit lite förvånade. Jag har ingen direkt historia i att engagera mig i liknande frågor. Men eftersom jag tycker att det även gynnar mig på ett personligt plan så känns det bra.

Varför är hbtq inom ishockeyn viktig för dig?

– Därför att alla ska få vara vem man vill utan att behöva skämmas eller gömma sig.

Har någon kommit ut för dig någon gång?

– Ingen har någonsin berättat om sin sexualitet för mig om man utesluter heterosexualitet. Min reaktion hade inte varit så märkvärdigt, möjligtvis att jag hade blivit lite förvånad men jag hade varit minst lika stöttande.

Hur är din personliga-relation till hbtq-communityt?

– Jag saknar mer eller mindre helt kopplingar till Pride och hbtq-rörelsen. Det är faktiskt en av anledningarna till att jag engagerat mig. Jag vill skapa mig själv en större kunskap och förståelse inom området för att kunna vara med och påverka till en fortsatt positiv acceptans och utveckling av hbtq-rörelsen.

Tror du att det verkligen skulle vara okej för en spelare att komma ut idag?

– Jag är helt säker på att en spelare oavsett läggning hade blivit accepterad och välkomnad in i hockey-Sverige.

När har SHL sin första öppna spelare?

– När som helst!