För 20 år sedan var Veronica Eriksson en stjärna inom svensk friidrott på herrsidan. Hon tog EM-silver och knep en eftertraktat plats till OS i Sydney. I en öppenhjärtig intervju i Peter Häggströms podcast Kommentatorerna berättar hon om att komma ut med sin sanna könsidentitet.

– Jag har alltid varit tjej egentligen men låtsats vara kille. För fem år sedan tänkte jag att det inte höll längre. Det gick för långt och jag var tvungen att göra något åt det, säger hon och fortsätter:

– Så då gjorde jag en utredning och pratade med lite psykologer och så kom vi fram till att det var bara att göra en könskorrigering. Eller ‘bara och bara’ det är en ganska jobbig process faktiskt, det tar ju på familj och sådär. Men det har gått bra. Nu har jag kört hormoner ett tag, sen ska jag göra lite fler operationer och snart är jag fullfjädrad.

Vidare i intervjun berättar hon hur hon kom ut på jobbet efter att under en längre period börjat bära mer och mer kvinnliga kläder.

”Det har faktiskt varit enkelt att komma ut”

– En dag kom jag till jobbet och så stod jag där i klänning och då tänkte jag att jag kanske måste berätta för mina kollegor vad det handlar om. Den dagen hade vi ett stormöte av en slump så jag frågade vd:n om jag kunde få fem minuter på slutet för att berätta vad det handlar om, och det blev jättebra. Det är ingen som har sagt någonting. Det var faktiskt väldigt enkelt att komma ut som transsexuell.

Men att berätta om sitt sanna jag under karriären fanns inte på kartan.

– Det är klart att det säkert hade varit skönt att vara ute med det då. Men hade jag påbörjat en könskorrigering hade ju karriären varit slut och då hade jag inte kunnat hoppa.

QX har varit i kontakt med Veronica som har godkänt att vi publicerar bild från hennes idrottstid.

Veronica tog silver i friidrotts-EM i Belgien år 2000.