Den kanadensiska stjärnsimmaren Markus Thormeyer har skrivit ett långt och hjärtligt öppet brev publicerat av OutSports där han kommer ut som gay.

I brevet berättar han att det har plågat honom att dölja sin läggning för vänner och simmare han tränar med. Det gick så långt att rädslan för att hans läggning skulle avslöjas gjorde att han kollapsade. För att kunna gå vidare valde han att berätta det han så länge hållit hemligt.

– Jag är ingen dramatisk person så jag ville inte ställa till med en scen när jag kom ut. Jag ville att det skulle ske naturligt i ett vanligt samtal. En dag när vi alla hängde tillsammans pratade vi om relationer, då visste jag att mitt ögonblick var kommet.

Att komma ut gjorde honom till en bättre simmare

– Jag berättade att jag aldrig hade varit på en dejt med en kille och att jag var lite rädd inför det, och att jag förmodligen skulle vara ett nervvrak och förstöra dejten. Och utan ett uns av dömande så sa mina vänner att det skulle gå bra att dejta så länge jag försökte ha roligt och vågade vara mig själv.

Vidare berättar han att han fick ny ork till att träna genom att vara öppen om sig själv, och att han äntligen kunde pusha sig ett steg längre. Att komma ut för vänner och lagkamrater gjorde att han simmade snabbare än någonsin och tog OS-silver i Rio 2016, och sedan dess har framgången fortsatt.

Att han nu väljer att komma ut offentligt säger han är för att uppmuntra andra idrottare att våga ta steget ut.

– Jag vill dela min berättelse och sprida budskapet att det är okej att vara gay. Livet blir bättre när du är sann mot dig själv.

Markus Thormeyer