I en intervju med sportorganet ESPN berättar före detta fotbollsstjärnan Thomas Beattie om en tomhet och ensamhet trots stora framgångar på planen.

– I vanliga fall är jag supersocial men jag började bli anti-social för att undvika situationer som skulle avslöja mig. Det här mönstret hade följt mig över hela världen, säger Beattie i en ny intervju med ESPN under denna pågående Pridemånad. Den brittiskfödde spelaren, som spelade på proffsnivå i över tio år, avslutade karriären i laget Warriors FC efter en skada 2015.

Han berättar att hans kropp reagerade fysiskt på hur han mådde och att hjärtat började rusa när han låg still i sängen. Han började be till Gud att hans känslor skulle försvinna men insåg snart att hans böner var felriktade.
– Jag behövde istället be om styrkan att acceptera mig själv.

Och nu gör han det. I intervjun säger han ”Jag är Thomas Beattie. Jag är bror, son, vän, före detta fotbollsspelare, entreprenör och en jobbigt tävlingsinriktad grabb. Jag är en hel del saker, och en av dessa är att jag är gay”.

Anledningen till att han aldrig kom ut som aktiv anger han vara en icke-tillåtande miljö.

Thomas under sin aktiva tid.

– Omgivningen sa att min maskulinitet hängde ihop med min sexualitet – vilket vi vet inte stämmer – men jag kunde inte vara fotbollsspelare och acceptera vem jag är. Alla runt om mig antydde att de två ”världarna” är inkompatibla och att jag var tvungen att välja en sida. Så känns det inte i andra branscher. Inom musiken så älskas Elton John och Freddie Mercury. Det är accepterat inom film. Tim Cook, VD för Apple, är gay, och allt detta är okej.
– Men inom fotbollen finns det fortfarande en rädsla att en homosexuell lagkamrat bryter temakänslan.

Thomas Beattie berättar att ett homofobt klimat fortfarande råder i omklädningsrummen och att dejtade för fotbollsstjärnorna skapar en offentlig press.
– ”Du är så gay”, var en vanligt förekommande nedsättande kommentar kring fotbollsplanen.

Han hoppas att saker och ting ändras med tiden och vill nu bidra till att bryta stigman genom att nu komma ut och vara en del av diskussionen kring homosexualitet inom sporten.