Det senaste året har det stormat kring det australienska rugbylandslaget då en av de stora stjärnorna i laget, Israel Folau, sparkades för uttryckt sig homofobiskt. På sociala medier skrev han att ”helvetet väntar” för homosexuella. Han har vägrat ta bort kommentaren och blev kort därefter sparkad.

Nu väljer den förra landslagspelaren Dan Palmer, av anledning kring Israel Folaus uttalanden, att berätta om sin läggning i en krönika i Sidney Morning Herald. 32-åringen skriver att han är homosexuell, hur tufft det varit och hur Israel Folaus uttalanden inte gjorde det lättare. Palmer ska ha börjat ta droger för att hantera sina känslor och sin läggning.

”Jag drömde om att bara försvinna, byta namn och starta ett nytt liv. Jag överdriver inte när jag säger att min egen död hade varit bättre än att någon skulle få reda att jag var gay”

Palmer, avslutade sin karriär 2015 och jobbar idag som rugbytränare för sin tidigare klubb Brumbies säger att Folaus uttalande har påverkat många av de unga som är aktiva inom sporten.

”För mig är inte skadan han orsakade inom rugby det värsta. Utan hur han påverkade ungdomar som såg upp till honom som kämpar varje dag med att förstå sin sexualitet. Han kommer aldrig att förstå hur mycket han påverkat dessa unga människor. Men om han gjorde det, tror jag inte han skulle kunna leva med sig själv.”

Det är bara ett fåtal rugbyspelare som spelar på elitnivå som valt att vara öppna med sina läggningar.