I mars förra året skrev QX om podden ”Elsa och Cornelia gör barn”, som Elsa Swärd Brattström och Cornelia Axelsson startade i samband med att de skulle skaffa barn.
Då hade de nyss startat sin process. Deras senaste avsnitt släpptes 18 mars i år med beskrivningen ”Äntligen äntligen ÄNTLIGEN är barnet här!” och nyligen blev Ragnar, deras son, 9 månader.
QX hörde av sig till Elsa för att se hur tiden som föräldrar varit fram tills nu, om de fördomar de möts av som samkönat par och att Elsa vill visa upp en transparent bild av att vara förälder.

Hej Elsa, kan man få en liten uppdatering om era liv tack?
– Just nu bor vi i Ultuna i Uppsala för Cornelia har börjat plugga till veterinär på SLU här. Så vi har lämnat Stockholms innerstad, för en mer lantlig miljö. Jag är föräldraledig och planerar att vara det fram till sommaren. Resten är ganska oplanerat.

Hur mår ni?
– Vi mår väldigt bra. Jag och Cornelia är ett väldigt bra team som morsor och kompletterar varandra. Ragnar blev nyligen nio månader och håller på att bli en riktig person. Han klättrar på väggarna, bokstavligen.

”Jag vill gärna visa en annan bild, där allt inte bara är fantastiskt och härligt, för så ser inte vardagen ut”

Angående föräldraledigheten, du lade upp på din Instagram att det inte riktigt varit som du tänkt dig. En följare kommenterade det och du tog illa vid dig. Vad är det som varit jobbigt?
– Mycket på grund av corona såklart. Det finns ju inte samma möjligheter att hitta på saker och röra sig bland folk, något som jag uppskattar och tycker är viktigt. Men jag blev också trött på att jag inte ska få känna så som förälder. Att jag inte ska få tycka att det är jobbigt och att allt alltid ska vara frid och fröjd.

Upplever du att man ska känna så som förälder?
– Ja och kollar man på stora konton på sociala medier, så ger de som är föräldrar ofta en väldigt ”glittrig” bild av hur det är. Det är oftast nybakat bröd och pannkaksfrukost. Jag vill gärna visa en annan bild, där allt inte bara är fantastiskt och härligt, för så ser inte vardagen ut. Flera känslor kan finnas samtidigt, jag kan tycka att föräldraledigheten är jobbig, men också att jag älskar mitt barn över allt annat. Det ena slår liksom inte ut det andra.

Möts ni av några speciella fördomar för att ni är ett samkönat par?
– Det är väldigt många som frågar om pappan. När vi försöker säga att vi säger donator är det många som ursäktar sig, men andra står på sig och argumenterar att “han har ju faktiskt en pappa”.

Elsa berättar vidare att i nuläget är det mest hon som tar illa vid sig av de frågorna, Cornelia är bättre på att skaka av sig dem och Ragnar är såpass liten att han inte förstår. Men de är ändå oroliga för hur det kan bli när Ragnar är äldre.

– Jag blir rädd att folk ska fortsätta ställa de här frågorna när Ragnar är så pass gammal att han förstår. Vi vill ta det här i vår takt och på vårt sätt, utan att omvärlden ska tvinga göra det åt oss.

Processen för ett andra barn är igång

Elsa berättar att de byter erfarenheter med andra regnbågsfamiljer de kommit i kontakt med, vilket har varit till stor hjälp. Dessutom verkar inte rädslan tagit över för att skaffa fler barn, då Elsa i mitten av november lade ut på sin Instagram att de ska påbörja processen för ett andra barn.

– Vi är lite igång, vi har gått på första fertilitetsutredningen och kollat ultraljud på mig så att allt ser bra ut. Det känns jättekul. Precis som förra gången vet vi inte hur lång tid det kommer ta. Men det är väldigt spännande och jag är väldigt taggad på att vara gravid. Även om jag vet att det kan vara pissjobbigt, som det var för Cornelia(skrattar).

Hade ni bestämt från början vem som skulle vara gravid först?
– Ja det hade vi. Cornelia fick börja eftersom hon var äldst. Som flata har man ju också lyxen av att kunna dela på det.

Hur många barn har ni tänkt skaffa?
– Från början var vi helt inställda på fyra. Jag vet inte riktigt varför men det kändes som ett bra antal. Cornelia vill efter sin graviditet med hyperemesis inte bära fler – så jag antar att antalet blir upp till mig(skrattar). Jag är bara 25, så ur det perspektivet känns det bra att vi började tidigt, vi har tid på oss att sprida ut ungarna!

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Elsa Swärd Brattström (@elsabratt)