29-åringen berättar i en exklusiv intervju med The New York Times att han är ”redo nu att vara lycklig”. Hig Roberts hade 31 starter i världscupen i alpin skidåkning från 2015 till 2019 och har tagit hem två världscuptitlar. I intervjun väljer han att berätta om sin tuffa tid att acceptera sin läggning.

– Att inte ha möjligheten att vara öppen med vem jag är och att inte kunna vara öppet gay och elitidrottare hindrade mig och min prestation.

Han blir den första manliga elitskidåkaren att komma ut som öppet gay. Efter att Roberts slutade med slalomåkning åkte han till Norge och jobbade inom finans, men nu har han åkt tillbaka till USA. Anledningen till att han går ut med sin läggning i en intervju med New York Times är för att han vill vara en förebild för andra unga idrottare.

– Jag vaknade upp en morgon och tänkte ”nu får det vara nog”. Jag älskar den här sporten mer än något – jag är så lyckligt lottad och privilegierad att få göra detta – men jag kan inte fortsätta såhär utan att vara ärlig mot mig själv. Jag tror att vi alla strävar efter att vara lyckliga och att få vara våra äkta jag i livet.

Roberts berättar att det finns en maskulin norm inom slalomåkning, som han anpassade sig till. Speciellt i Europa där elitskidåkare är väldigt kända och ofta offentliga.

Även om han idag inte åker på elitnivå, fortsätter han att köra en hel del skidor. Men han har inga planer på att tävla som han gjort tidigare. Han ser mest fram emot att få leva öppet.

– Jag är gay. Det är en del av mig som jag är stolt över och jag är redo att vara glad.