Sverige vinner mot USA med 3-0 i Olympiska spelens öppningsmatch. Vi hann knappt gå upp ur sängen där på sommarmorgonen den 21e juli 2021 så fick vi se Sverige slå världsledande laget USA med 3-0. Det är enastående.

En ”bra” match mot USA för Sverige har tidigare varit en oavgjord match. I OS i Rio för fem år sedan vann Sverige mot USA på straffar när Lisa Dahlqvist spelade bort USA:s landslagsmålvakt Hope Solo i semifinalen. Men nu sa de pang, tre noll. VM 2019 var USA:s år, och detta verkar inte alls vara deras år.

USAs team, vanligen arroganta, fick ropa högt i onsdags

Vanligtvis är USA det arroganta laget, som glider in, gör 13-0 mot en stackars liten fotbollsnation och firar skiten ur dom. Men denna turneringen hann dom ju absolut ingenting. Nu ligger de säkert, om jag får fantisera fritt här, på hotellrummen i sina isbad, och skriver deppiga grejer på sociala medier. Lloyd la som vanligt ut ett citat som dagen till ära innehöll den mörka raden om att världen är en väldigt elak och obehaglig plats, ”it’s a very mean and nasty place”. Jag tänker mig hur de amerikanska spelarna tar en stressad tupplur på sina sängar av kartong och gruvar sig över hur orättvist det är att vara bäst i världen men inte få visa det. För USA är väl bäst i världen, visst? VM-guld 2019 och 2015.

De är bäst, eller? Nej. Tyvärr Americans. Nu börjar vi hoppas på att det är Sverige.

Vi har ju inte sedan EM år 1984 när Pia Sundhage kickade in vinnande straff mot England, vunnit ett större mästerskap. Det har varit bronsmedaljer, silvermedaljer. Men inte guld. Är det nu, vi äntligen kan få det där guldet? Ser man på tidigare mästarna USA själva, så har det ju varit deras vinnande koncept, gå in och vinna stort från start och braka sig igenom en hel turnering med ett stort självförtroende. Just nu, ser det ju väldigt bra ut för Sverige.

Megan Rapinoe innan permiärmatchen mot Sverige i Tokyo-OS 2021

Men vem ska då inta Megan Rapinoes plats som fotbollens gay-drottning? Den som kan sin lesbiska fotbollshistoria, vet ju att Rapinoe inte bara var match-hjälten från VM-finalen mot Holland 2019 utan även den lesbiska match-hjälten. Hennes möten med media innehöll både hyllningar till sitt lesbiska fotbolls-community och protester mot Donald Trump. Hon följde upp sin vinst i VM 2019 med att göra ett gästspel i kända tv-serien The L Words uppföljare Generation Q . Påståendet om att att man inte kunde vinna VM utan gays gav henne en unik position i fotbollsvärlden. Det är vetenskapliga fakta menade hon, att gays ligger bakom vinster i de stora mästerskapen i fotboll.

Det Rapinoe gjorde för gay-communityt och för sina lesbiska fans, var att hon inte enbart stod upp för sig själv, utan för alla lesbiska i fotbollssamhället. Hon gav ut sin biografi One Life år 2020, där hon utöver fotboll också sa sig ville prata om ”social justice”. Hon var med på Pride-festivaler. Hon släppte egna modeprylar. Det man kanske kan, påpeka lite sådär i efterhand är väl att hon kanske borde ha spelat lite mer fotboll också. Efter sin tid på tronen slog flera svenska spelare till och menade att Rapinoe visserligen varit bra i sitt landslag men inte spelat tillräckligt mycket eller bra för sin klubb. Under pandemin valde Rapinoe att inte spela fotboll och gjorde sin comeback i klubblaget igen i mars 2021. Då hade hon varit borta 16 månader från sitt klubblag och dessutom missat en hel del landslagsfotboll.

Lina Hurtig (8), matchhjälte i onsdags. Är det hon som tar över som alla lesbiska fans hjälte efter Megan Rapinoe?

Så om det är Megan Rapinoes tur att kliva ner, vem tror du blir fotbolls-OS stora hjälte? Och kan vi få en ny modig Rapinoe-hjälte? Som vinner för sin nation och för sina lesbiska fans? Jag har ju själv en förhoppning om vår målgörare Lina Hurtig. Men det finns ju fler spelare i landslaget som valt en nedtonad profil som också kan välja att kliva fram.

Moa Svan

Författare till bland annat boken Det riktiga landslaget (2015), dessutom komiker och stand up.