Fredag den 30e juli spelas kvartsfinalmatcherna i OS. Sveriges riktiga landslag har också tagit sig till kvartsfinal i OS efter att ha vunnit sin grupp. Nu gäller det. Vinna eller försvinna. Belöningen Sverige får för att vinna sin grupp är att man slipper möta en annan grupp-etta. Istället möter vi värdnationen Japan, matchen kan man lyssna på via Radiosporten eller kolla in Discovery + och deras kanaler kl.12. Roligt för den som har råd med det är att man då får se OS Rio 2016-hjälten Lisa Dahlqvist i rutan. Själv tycker jag om att lyssna på Susanna Andrén och Richard Henriksson i Radiosportens sändningar. De är torra som en öken, men man får veta viktiga saker som att Hedvig Lindahl är en världsmålvakt och har en briljant teknik, samt att det är bra att Stina Blackstenius gör mål i ett mästerskap, då får hon bra självförtroende och fortsätter göra mål.

Okej. Bra då vet vi! Den som presterar bra, mår bra, blir glad och fortsätter med att prestera bra. Fotboll är verkligen komplicerat, men också väldigt enkelt.

Kvartsfinalerna spelas alla samma dag, och den som vinner går vidare, den som förlorar åker ut. Det gäller att göra mål, som jag nämnde här innan, och det gäller att inte släppa in mål. Utöver vår världsmålvakt Lindahl så har vi även Jennifer Falk som startade matchen mot Nya Zeeland senast och höll nollan. Vilken grej i sin OS-premiär som denna Häcken-målvakt lyckades med! Kan även verkligen rekommendera Falks instagram-konto för den som vill se fotbollsbilder uppblandat med fina romantiska bilder på henne och flickvännen, samt icke att förglömma, Falk tillsammans med gulliga bebisar och gulliga katter. Om jag var Falk skulle jag starkt överväga att slänga in hashtaggen #butcheswithcats.

Vart var vi med det sportsliga? Jo som jag skrev innan, det är viktigt i mästerskap att faktiskt göra mål. Och helst innan det går vidare till förlängning och straffar…

För Sverige är det grymt att vi har så många som kan göra mål! Lina Hurtig gjorde mål igen mot Australien, älskar verkligen Hurtig. Men vi fick också se Madelene Janogy göra mål mot Nya Zeeland där även Anna Anvegård fick chansen å fira både mål och OS-premiär på samma match. Ej illa. Så minns detta, även om man älskar exempelvis Hurtig mest så är det bra att vi har många hjältar. Tycker dock lite synd om Sofia Jakobsson som utropats till ”assist-drottning” av sitt team. Vem vill vara det? Missförstå mig inte. Hon är ju ruggigt bra alltså och helt klart värdefull som ligger bakom många målgivande passar, men om man ska vara drottning över något vill man vara det över ”assist”? Själv hade jag givetvis nöjt mig med att vara drottning över att tvätta matchställ om det gjorde att jag fick vara i närheten av de här fantastiska fotbollsstjärnorna. Men för Jakobssons skulle vore det ju flott att få se henne göra mål också! Vad gäller att tvätta matchställ så kan Damfotbollpoddens Sam skryta om att hen har varit material-ansvarig för KIF Örebro. Ens drömmar kan bli sanna. Tro på dom!

Hur går det för de andra lagen?

Kanada tar sig vidare och spelar även de kvartsfinal, men det var på håret. Kul för Quinn som gjorde sin första match från start i senaste matchen mot Storbritannien. De ska få möta Marta och hennes Brasilien som dessutom leds av förbundskapten Pia Sundhage. Så många coola i en och samma match. Svårt att veta vem man håller på.

Australien får möta Storbritannien. Här är ju Lucy Bronze en megastjärna! Och Ellen White trycker in målen, men lägger upp lite för många träningsklipp med sin kille på instagram för att fånga mitt hjärta. (Ok att hon har en kille, men måste hon skylta med det? Har jag hört andra fråga… själv är jag givetvis för att man inkluderar alla.) Vivianne Mediema är lite för bra för sitt eget bästa, hon har själv redan gjort hela 8 mål i OS. Oj, vad glad jag är att Sverige slipper möta henne just nu. Mediemas Holland möter USA och fy vilken tuff match för de båda lagen. Själv är jag otroligt imponerad av deras förbundskapten Sarina Wiegman som tog de till en final mot just USA 2019, och förlorade. I nästa stora mästerskap EM i England så kommer Wiegman gå över och leda Englands landslag. Om den där coronan tar och chillar lite så kan man ju hoppas på ett EM med publik. Kan verkligen rekommendera den som har möjlighet att köpa biljetter! Som jag förstår det är biljetterna redan igång att släppas. Det kommer bli en lesbisk folkfest! Min erfarenhet är att ju bättre biljetter man haffar, ju fler flator i publiken.

Moa Svan

Författare till bland annat boken Det riktiga landslaget (2015), dessutom komiker och stand up.