Den internationella organisationen för nationella friidrottsförbund World Athletics (WA), tidigare IAAF, publicerade 2011 regler gällande testosteronnivån hos kvinnliga atleter. De hävdar att kvinnliga atleter med en överproduktion av androgener behöver sänka sin testosteronhalt för att få tävla i OS. Detta har satt käppar i hjulen inte minst för atleter med transsexuell bakgrund och hyperandrogena idrottare.

Idrottsförbundet Internationella olympiska kommittén (IOK) har nu motstridigt reglerna, rapporterar SVT. IOK har framfört ett förslag kring rättvisa, inkludering och ickediskriminering gällande könsidentitet och könsavvikelser. De vill även ta bort maxnivån av testosteron för kvinnliga idrottare. Men det finns ett krux – förbundet hävdar nämligen att det är upp till varje idrott att själva bestämma reglerna för vilka som får delta.

Friidrotten har valt att ha kvar reglerna från WA, som säger att kvinnor med höga testosteronhalter inte får springa distanser mellan 400 meter och en engelsk mil. Deras beslut grundar sig i att det skulle ge ojämställda förutsättningar för idrottarna.

Den sydafrikanska stjärnfriidrottaren och medeldistanslöparen Caster Semenya har vunnit två VM-guld och ett OS guld och har länge legat i hetluften för debatten om testosteronnivån hos kvinnliga idrottare.

Semenya föddes som kvinna och har hela livet identifierat sig som det, men WA hävdar att idrottaren är en av många kvinnliga atleter som har en könsavvikelse och förhöjd testosteronhalt. I ett uttalande säger friidrottsförbundet:

– Semenya är en biologiskt manlig idrottare med kvinnligt kön.

Medeldistanslöparen hävdar att WA har använt henne som en labbråtta.

– De har tvingat mig till medicinering för att sänka mina testosteronnivåer, säger friidrottaren enligt AP News.

Semenya har vid flertalet tillfällen stoppats från att tävla på grund av att hon är hyperandrogen, men hon har aldrig gett upp kampen om sin rätt att få springa. I en rättegång 2019 slog den federala domstolen i Schweiz fast att friidrottaren är fri att tävla utan medicinering mot testosteronnivån.

– Jag är Mokgadi Caster Semenya. Jag är en kvinna och jag är snabb, säger hon i ett uttalande till BBC News.

WA säger att de inte planerar att ändra sina riktlinjer. Richard Budgett, medicinskt ansvarig i IOK, säger i en intervju med The Guardian att de inte kan säga att någon idrotts regler är fel:

– Vi ger en vägledning och den är absolut inte regel, säger Budgett.

IOK:s ramverk förväntas verkställas efter OS i Peking i februari.