Könssjukdomen syfilis är på uppgång och siffror från Folkhälsomyndigheten varnar om att antalet smittade kan fortsätta att öka, vilket SVT har rapporterat om. Enligt Folkhälsomyndigheten sprids sjukdomen i Sverige främst i storstäderna bland män som har sex med män. Syfilis sticker ut bland könssjukdomar med sin uppåtgående trend och på Venhälsan i Stockholm märker man av uppgången.

– Vi har sett en ökning tio år i rad nu och kurvan pekar brantare och brantare. Jag räknar med över 300 fall i år bara hos oss. Vi badar i syfilis just nu, säger Finn Filén som är överläkare på Venhälsan till SVT.

Vidare kopplar Filén ökningen av syfilis bland män som har sex med män till att man idag inte är lika rädd att smittas av hiv, och att kondom därför inte används lika flitigt.

Syfilis orsakas av bakterier och smittar genom oskyddat sex, oralt, vaginalt och analt. Det går att behandla med antibiotika men kan vara lurig att upptäcka, och vissa smittade är helt symtomfria.

De första tecknen på att du har smittats kommer ungefär tre veckor efter smittotillfället men det kan även komma både tidigare och upp mot tre månader efter smittotillfället. De första tecknen är sår vid könsorganet, runt ändtarmsöppningen eller vid munnen. Såren gör ofta inte ont och kan vara så små att du inte upptäckter dem. Ofta svullnar även lymfkörtlarna i ljumskarna.

Såren läker av sig själv även om de lämnas obehandlade, men syfilisen finns fortsatt kvar i kroppen. Lämnas det obehandlat kan det spridas ut i blodet och sätta sig i olika organ. Då kan du få utslag på olika ställen av kroppen och/eller fläckar under fötterna och i handflatorna. Du kan få feber, huvudvärk eller en trötthetskänsla.

För de flesta går sjukdomen över efter något år, men för vissa övergår den i ”sen syfilis”. Sen syfilis kan påverka organ som hjärta och nervsystem upp till 20 år efter smittotillfället.

Den viktigaste handlingen för att skydda sig från syfilis är att använda kondom, och att testa sid om du misstänker att du har smittats för att skydda andra och få behandling.