18-20 februari blir det vintersporthelg för hbtq-personer i Falun. QX har pratat med initiativtagaren Daniel om vad vi kan förvänta oss, och varför han längtat efter det här.

Vem är du?

– Jag heter Daniel Zetterström och bor i Falun sedan 2001. Till vardags arbetar jag som lärare på en av Faluns gymnasieskolor. Jag gillar friluftsliv och är gärna ute i naturen.

Varför en vintersportshelg för hbtq-personer?

– En kompis till mig föreslog att vi borde anordna en helg i Falun i vinter då vi kan åka långfärdsskridskor och längdskidor och jag nappade på idén och gjorde ett evenemang i gruppen ”HBTQ vandring och friluftsliv” på Facebook.

Hur populärt upplever du att vintersport är i communityt?

– Det verkar som att det är flera som gillar vintersport, men som kanske bor i delar av landet där vintern är kort. Därför passade det bra att arrangera en sån här helg. Det blir också ett fint tillfälle att träffa nya människor.

Vad kommer ske under helgen?

– Vi drar igång på fredag kväll med att äta på restaurang. Under lördagen finns det möjlighet att åka skidor eller skridskor, beroende på vad man känner för. Lördag kväll blir det mat på stan igen och så på söndagen fortsätter vi med skidor och skridskor innan det är dags att rulla hem.

Måste man vara på någon viss nivå för att delta?

– Det här är en helg för alla, oavsett om du är van eller nybörjare. En del kommer nog att åka bara skidor eller skridskor. Några kanske är sugna att åka både och. Man gör det man känner för.

Vad ser du själv mest fram emot?

– Jag ser fram emot att få träffa nya människor och ha en riktigt kul helg tillsammans.
För att anmäla dig måste du först bli medlem i Facebookgruppen HBTQ vandring och friluftsliv, där hittar du evenemanget.