”Ramsan” som Mexikos fotbollsförbund inte lyckas bli kvitt med blev populär runt millennieskiftet på landslagsmatcher. Supportrar skriker då det spanska ordet ”puto” vilket kan översättas till homosexuell prosituterad.

Mexiko har fått upprepade varningar och bestraffningar från Fifa för landets supportrars användande av ramsan. Det ledde till att Mexikos fotbollsförbund startade kampanjen Support without offending för att få stopp på homofobin. Förra året släppte de en kampanjfilm med budskapet ”vi är bättre än såhär” men dessvärre gav det inte önskat resultat.

I måndags meddelade därför chefen för det mexikanska fotbollsförbundet Yon de Luisa att de nu tar i med hårdhandskarna. De supportrar som skriker ”puto” från läktaren kommer att bli avstängda från alla hemmamatcher organiserade av de mexikanska fotbollsförbundet i fem år, rapporterar ESPN.

Det strikta förbudet kommer att träda i kraft den 30 januari när Mexiko möter Costa Rica i en VM-kvalmatch.

– Intentionen i varför du skriker eller hejar spelar ingen roll. Det handlar om hur andra uppfattar det. Om någon känner att det är kränkande så är det slutdiskuterat. Då är det ingen debatt. Är det kränkande ska vi undvika ramsan, sa Yon de Luisa om puta-ramsan 2021.