På andra sidan klotet pågår nu Grand Slam-turneringen Australian Open (AO). Hittills har nyheterna därifrån främst dominerats av världsettan Novak Djokovics vaccinstatus och tennisvärldens undran över kinesiska stjärnspelaren Peng Shuais mående.

Men i dag ska fokus vara på turneringens allra första Pridedag. Rod Laver-arenan kommer att lysas upp med pridefärgerna samtidigt som RuPauls Dragrace-divan Cortney Act ska vara en av presentatörerna. AO utlovar också många prajdiga inslag.

– Jag är överlycklig att vi kan sluta ihop som community för att fira den här speciella dagen tillsammans. Jag är övertygad om att det här kommer att bli ett efterlängtat årligt inslag av Australian Open, säger Craig Tiley, vd för AO.

En av de drivande bakom initiativet är Ryan Storr, medgrundare för Proud 2 Play och mångårig forskare på hbtq-frågor inom idrott. I en intervju med Ubitennis berättar han om varför AO satsar på pride.

– Vissa frågar sig ‘varför har vi pridedagar?’. För tennisen handlar det om att locka till sig nya fans. Enligt min forskning känner sig inte hbtq-fans runt om i världen lika välkomna. Ibland finns det en fientlig jargong runt live-sport som gör att vissa personer inte känner att det är tryggt att närvara. Pridedagen är i stort sett marknadsföring till hbtq-personer där vi visar att vi vill ha dem på våra evenemang och att vi är inkluderande.