En ny brittisk dokumentär Football’s Coming out, försöker sätta fingret på homofobin inom fotbollsvärlden och svara på frågan varför ingen manlig Premier League-spelare kommit ut? vilket Pink News har rapporterat om.

Det har flera gånger kommit vittnesmål från manliga spelare, som valt att vara anonyma, att de inte vågar gå ut med sin läggning av olika anledningar. I den nya dokumentären intervjuas flera höjdare inom fotboll, både agenter och chefer, om homofobin de skulle möta.

– Om jag ska vara brutalt ärlig. Ja, jag tycker att fotbollsvärlden är homofobisk, säger Ian Holloway som chefat över flera brittiska klubbar.

Fotbollsagenten Jon Smith, som bland andra arbetat med nu bortgångna legenden Diego Maradona, säger att det är en agents jobb att avråda en spelare från att komma ut.

– Mitt jobb som agent, vårt jobb som agenter, är att skydda min klients intressen, alltså hans finansiella intressen. Skulle en agent betrakta det som en negativ faktor om hans spelare kom ut som gay? Ja. För det kanske inte finns så många sådana klubbar i England, men det finns platser runt om i världen, både i Östeuropa och i Mellanöstern där det gränsar till kriminalitet.

Vidare säger han att nu inte är tiden för en elitspelare att ta steget ut ur garderoben.

– Samhället är på en plats där folk är trötta på att bli uppläxade och svarar på ett otyglat sätt. Det är möjligt att nu är inte rätt tid att komma ut.