En av USA:s mest framgångsrika kvinnliga basketspelare genom tiderna, Brittney Griner, har suttit fängslad i Ryssland sedan februari då hon greps av säkerhetspersonal på Moskvas flygplats. Enligt Ryssland ska de ha hittat vapepatroner innehållande cannabisolja i stjärnans bagage vilket är straffbart med upp till tio års fängelse.

Amerikanska politiker har varit knapphändiga med informationen om hur de arbetar för att få Griner överlämnad till hemlandet under en känslig tid då USA med andra länder inför hårda sanktioner mot Ryssland efter deras invasion av Ukraina.

Nu kommer en första rapport om hur Brittney Griner mår i det ryska förvaret efter att en anställd från den amerikanska ambassaden i Moskva tillåtits besöka henne i fängelset.

”Vi fick möjlighet att undersöka hennes tillstånd och hon är i bra skick och vi gör allt i vår makt för att försäkra att hon behandlas rättvist genom den här pärsen” säger Ned Price från USA:s utrikesdepartement.

Enligt de senaste uppgifterna har Griners häktningstid förlängts till den 19 maj då hennes fall väntas prövas av det ryska rättsväsendet.

Hemma i USA saknas Griner av hustrun Cherelle Griner som öppnat upp om oron på sin Instagram.

”Jag älskar min fru av hela mitt hjärta. Det här är en av de svåraste stunderna i mitt liv”.