När spelare i Skövde AIK firade och gladdes åt segern mot Östersund efter söndagens superettanmatch sjöng de låten Fest i Holma av bandet Pipex från Tidaholm. Ett klipp från allsången i bussen lades sedan upp på Skövde AIK:s officiella Instagramsida, vilket P4 Skaraborg var först att rapportera om. I klippet som senare togs ner hörs de sjunga en text som kan uppfattas som både misogyn och homofobisk om ”kärringar på hög” som sen rimmas med ”hoppas att jag aldrig blir en bög”.

”För det är knullefest på kåken varje helg
Olsson klappar takten, med en frusen älg
Ja där ligger alla kärringar på hög
Hoppas att jag aldrig blir en bög” går refrängen.

När QX når Lennart Ek, som är ordförande för Skövde AIK berättar han att spelarna blev ”chockade” av efterspelet.

–  Vi har pratat igenom det ordentligt, bland annat om hur lätt det är att göra fel när man inte tänker sig för. Det fanns inget uppsåt bakom det här, de sjöng en låt från ett band och det är ingenting som de själva har hittat på.

Vidare berättar Ek att spelarna tidigare har haft utbildning i klubbens värdegrund som han säger är väl förankrad. Där står det bland annat att alla ”oavsett kön, ålder, etnicitet, sexuell läggning, tro, förmåga eller funktionshinder, ska känna sig välkomna till föreningen”.

– Värdegrunden kommer upp hela tiden i vårt arbete. Och det kommer även i framtiden att beröra vad vi lägger ut på sociala medier. Att det här lades ut gick bara i farten. Sen ska vi inte ha sådan musik med oss i alla fall, vi ska ju stå för vår värdegrund. Var och en får ha den musik de vill ha hemma, men inte som grupp. Det finns inget försvar för det när det gäller Skövde AIK.

Nu väntar en dag med föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) för spelarna där händelsen kommer att tas upp.

– Det är ett gemensamt initiativ. De har ju också blivit uppringda för att diskutera den här händelsen.

Är du orolig för vilken effekt det här kan ha för spelare inom klubben som kanske inte vågar prata om sin läggning? 

– Jag tror inte det. Och nu fick alla en väckarklocka igen helt plötsligt. Det diskuteras alltid värdegrund och hur man ska uppföra sig på alla nivåer. Alla är välkomna, det finns inget sånt i vilken åldersgrupp man än tittar på.