Den 21 april 1972 avkriminaliserades samkönat sex i Norge. Dagen till ära valde den norska handbollsspelaren Ola Hoftun Lillelien, 22, att komma ut som gay. På sin Instagram skriver han att han länge funderat på om han ska publicera inlägget men nu landat i att det är något som han vill.

– För ungefär ett halvår sedan sa jag till min familj och till mina lagkamrater att jag troligen aldrig kommer vara med en söt tjej, utan en stilig kille. Responsen var inget annat än positiv, skriver han.

Att han valde just den dagen att dela med sig av sin läggning till allmänheten skriver han var för att uppmärksamma dagen som markerade 50 år sedan Norge avkriminaliserade homosexualitet.

– Det här inlägget postas inte för godkännande eller erkännande, utan för att stolt tacka de som före mig har kämpat för min rätt att älska vem jag vill. Jag hoppas att samhället idag har kommit så långt att pojkar och flickor inte längre behöver känna rädsla för att bli accepterade för den de är. Att vara kär och älska någon är ingen sensation.

Han avslutar sitt komma ut-inlägg med att citera den norska kungen Harald V och det världskända tal som han höll den 1 september 2016.

– Jag säger som kungen: ‘Norge är pojkar som älskar pojkar och flickor som älskar flickor och flickor och pojkar som älskar varandra’. Som idrottare har jag bara känt värme, glädje och enighet. Och det är vad sport handlar om. Idrotten har plats för alla, inklusive dig och mig.