Den 17-årige brittiske fotbollsspelaren Jake Daniels kom igår ut som gay till Sky Sports. Beslutet att komma ut gör honom historisk som den första aktiva herrspelaren på elitnivå i Storbritannien att offentligt berätta att han är gay – på 32 år. Tidigare har alltså endast en fotbollsspelare på herrsidan i Storbritannien vågat göra det (Justin Fashanu 1990).

– Nu är rätt tid att göra det här. Jag har länge tänkt på hur jag vill göra det, när jag vill göra det. Nu vet jag att tiden är här. Jag är redo att vara mig själv. Att vara fri och självsäker, berättar han till Sky Sport.

Daniels kan inte sätta ett datum på när han själv förstod att han attraheras av killar, men tror sig ha vetat sedan han var fem eller sex år gammal.

Tänkte vänta med att komma ut till efter karriären

– Vid den åldern tänker jag inte riktigt på att spela fotboll och att vara gay inte går ihop. Jag tänkte att jag någon gång i framtiden skulle få en flickvän och att mina känslor skulle försvinna då och att det skulle göra att allt blev bra. Men när jag blev äldre förstod jag att jag inte kan förändras. Att det inte fungerar så.

Vidare berättar han att han har haft flickvänner för att försöka få hans kamrater att tro att han var hetero, en fasad som inte köptes av alla. Flera gånger har hans vänner frågat honom om han är gay, vilket han slagit ifrån sig.

– Jag var inte redo. Det har varit en kamp. Men jag vill inte ljuga längre.

Det faktum att det inte finns någon annan elitfotbollsspelare på herrsidan som är öppet gay i Storbritannien gjorde att han själv planerade att vänta med att komma ut till efter han pensionerat sig från sporten. Men han tänkte om.

”Jag borde inte ha oroat mig så mycket”

– Då hade jag behövt ljuga under en väldigt lång tid. Jag hade inte kunnat vara den jag är och leva det liv som jag vill leva.

Han kom först ut till sin mamma och syster. Sedan till klubben Blackpool och till lagkamraterna, till släkten och nu till världen.

– Jag borde inte ha oroat mig så mycket. Jag har fått så många meddelanden om att de är stolta över mig och att de står bakom mig.

– Blackpool har varit helt fantastiska. Vi är tillsammans varje dag och jag känner mig trygg. Alla mina lagkamrater har varit stöttande. De har ställt massvis av frågor och varit nyfikna.

– Jag gillar när folk ställer frågor. Jag vill bara få ut allt nu och att folk hör min historia.

”Skrik vad ni vill. Det kommer inte att ändra något”

Vidare reflekterar han över varför det är så ovanligt att göra som han gör, varför det är tabu komma ut som gay, bi eller queer som fotbollsproffs.

– Många fotbollsspelare vill vara kända för sin maskulinitet. Och folk ser homosexualitet som något svagt, något som man kan bli retad för på planen. Självklart är jag medveten om att folk kommer att reagera på att jag kommer ut, och att vissa kommer att vara homofobiska. Men som jag ser det spelar jag fotboll och de betalar för att se mig spela fotboll medan jag lever mitt liv och tjänar pengar på det. Så skrik vad ni vill. Det kommer inte att ändra något.