Stylisten och modeikonen Julian Hernandez har designat sin första klädkollektion någonsin. Tillsammans med NA-KD ger han nu ut en unisex-kollektion, med målet attutmana vad som är manligt och kvinnligt. Julian utsågs nyligen till en av Sveriges bäst klädda män av Café Magazine och har jobbat med den svenska artisteliten, bland annat skapade han Tusses look under Mello/ESC ifjol.
Hallå, Julian, vad fick dig att hoppa på detta samarbete?
– Att jag äntligen skulle få visa vad jag går för eftersom jag aldrig har släppt något eget på den här nivån tidigare.  Men också att jag skulle få möjligheten att göra det jag brinner för, vilket är att sudda ut normen mellan kvinnligt och manligt mode ännu mer och få unisexmode att bli större.
Har gränsen mellan manliga och kvinnliga plagg suddats ut de senaste åren? Eller är gränserna till och med helt utsuddade?
– Den gränsen har absolut suddats ut en del de senaste åren vilket gör mig otroligt glad och stolt eftersom det är det jag har haft som syfte sedan jag började jobba i den här branschen. Men det är fortfarande mycket kvar och många ögonbryn som höjs på stan när man exemplevis går runt i ett par högklackade skor som kille.
Varför var det viktigt för dig med just en unisex-kollektion?
– För mig har mode och kläder alltid varit det bästa sättet att uttrycka mig på. Ett sätt att vara kreativ på utan ramar eller gränser. Enligt mig är kläder bara kläder och alla ska kunna bära vad de vill utan normer eller ett samhälle som säger redan från tidig ålder att det är fel.
Jag vill att alla ska kunna känna sig friare i sin stil och att det ska vara lättare för den yngre generationen att shoppa utan att behöva skämmas såsom jag gjorde när jag var yngre och gick runt i damavdelningen.
Finns det något plagg som du haft svårt att få till en unisex-modell av? Nåt som är lite svårburet?
– Hmm…. kanske en tight kort liten klänning. Det hade till och med jag haft svårt att ”pull off”.
Var kom inspo till för denna kollektion?
– Inspiration kom egentligen från min egen stil för att jag gillar att variera så mycket och kan egentligen tänka mig att ha på mig vad som helst. Men jag inspireras väldigt mycket av 70- och 90 tals-modet så jag valde bara att mixa de två och göra något eget som spelar mig. Det viktigaste för mig var att försöka göra så många olika plagg som möjligt så det finns något för alla, eller de flesta i alla fall.
Vilken plagg är din favorit och varför?
– Det är omöjligt för mig att välja en favorit. Man har jobbat med hela kollektionen så länge och lagt så mycket tid på varenda plagg så det är svårt att välja en. Men jag är mest nöjd med det trefärgade PU-setet plus och de ljusa vida 70 tals-jeansen som jag haft på mig nästan varje dag de senaste veckorna.
Vilken färg klär du dig oftast i just nu och varför?
– Det beror väldigt mycket på vad det är för säsong men jag går oftast klädd i svart. känner mig alltid snyggast i svart. Men så fort våren och sommaren kommer vill jag alltid klä mig i ljusare eller starka färger. Orange har jag fått en dille på den här säsongen.
Vad innebär det att bli utsedd till en av Sveriges bäst klädda män?
– Jag har varit med på listan några år i rad. Det känns som att är sjukt kul att få ett kvitto på att ens egna stil uppskattas, även om man vet att många inspireras och uppskattar det jag gör.
Hur lång tid tar det för dig att göra dig i ordning på morgonen?
– Faktiskt inte så lång tid som man skulle kunna tro. Jag är rätt snabb på att slänga ihop en outfit. Oftast lyckas jag på första försöket beroende på humöret den dagen, kör väldigt mycket hur jag känner mig spontant. Det tar längre tid om jag ska på en fest eller middag.

Men minst 45 minuter på morgonen är standard om man räknar med hudvårdsrutinen och lite smink också.

NA-KD-kollektionen som finns ute nu består bland annat av ett set i läder och virkat, kostymbyxor med tillhörande kavaj samt jeans i både klassisk blå färg och jordnära färger.