Inför torsdagens match mot Sydney Roosters har Manly Sea Eagles tagit fram en speciell matchtröja med regnbågsdetaljer för att ta ställning för kärlek och lika rättigheter. En viktig gest som skulle göra Manly till det första elit-rugbylaget i Australien att spela i regnbågströja. Men ställningstagandet har inte uppskattats av alla spelare. Hittills har sju spelare sagt att de tänker bojkotta matchen – på grund av tröjorna.

Igår hölls ett krismöte där klubben skulle diskutera fram eventuella lösningar på problemet. Torsdagens match måste nämligen vinnas för att laget ska ha en chans den här säsongen. En bedrift som australisk media ser som svårt utan de bästa spelarna på planen.

De sju spelare som hittills ratat matchen på grund av regnbågsdetaljerna är Josh Aloiai, Jason Saab, Christian Tuipulotu, Josh Schuster, Haumole Olakauatu, Tolutau Koula och Toafofoa Sipley. Anledningarna till att de inte vill använda tröjan ska vara ”religiösa” och ”kulturella”.

Manly-tränaren Des Hasler har enligt källor till Sydney Morning Herald förståelse för spelarnas val och har sagt att han ska stötta dem i deras beslut att inte spela. Enligt SMH var det klubbledningen som beslutat att ta fram Pride-tröjorna utan att konsultera enskilda spelare.