2016 var Ellia Green med och tog OS-guld i rugby för Australiens damlag. En höjdpunkt i Greens liv som han skattar sig lycklig för att ha fått uppleva. I en video för Bingham Cup International Summit (en konferens med syfte att ta strid mot homofobi och transfobi inom idrott) öppnar han nu upp om det ingen såg – att han mådde psykiskt dåligt.

– Jag lovade mig själv att när min rugbykarriär var över skulle jag leva resten av mitt liv så som jag identifierar. I den kropp som jag var menad att ha. Och det är något som är väldigt svårt att göra idag. Du behöver bara slå på tv:n eller gå in på sociala medier för att se hur mycket mobbning och diskriminering som riktar sig mot könsidentiteter. Det är extremt skadligt.

Ellia Green tar emot sin OS-medalj tillsammans med sitt lag 2016.

Efter karriären var över stängde Green in sig i ett mörkt rum i sitt hem. Han hade inte kommit med i OS-truppen som skulle till Tokyo vilket han tog som att han hade misslyckats som människa. Det enda ljuset säger han var att han hade fått ett operationsdatum för mastektomi.

– Jag räknade ner dagarna. Jag visste att det skulle vara en otrolig befrielse för mig, att få göra den operationen och börja ta stegen mot att vara i den kropp som jag visste att jag hörde hemma i.

I filmen riktar han sig sedan till de som befinner sig i liknande situationer som han gjorde.

– Jag vill säga till dig att det faktiskt blir bättre. Det har krävts så mycket mod av mig för att våga sitta här och berätta. Mitt hjärta rusar och jag svettas om handflatorna.

– Det här är första gången som jag är såhär öppen och pratar om det. Anledningen till det är att jag varit så orolig för folks reaktioner. Kommer jag behandlas annorlunda? Kommer vänner och familj älska mig mindre? Kommer folk bli chockade och vad kommer media att skriva om mig?

– Men även om du inte ändrar kön eller ändrar könsidentitet så kommer folk ändå alltid ha något att säga, positivt eller negativt. Så varför inte bara leva resten av ditt liv precis som du vill, för livet är bara för kort. Och du är vacker.