Den nyligen pensionerade brittisk-jamaicanske simmaren Michael Gunning siktade på att kvalificera sig till sommar-OS i Tokyo 2020. Gunning har dubbelt medborgarskap, i Storbritannien och Jamaica. Planen var att representera det sistnämnda hemlandet i OS.

– Att representera mitt hemland i OS såg jag som ett sätt att promota mänskliga rättigheter, säger Gunning till The Guardian.

Men den lovande simmarens besked att simma för den jamaicanska flaggan var inte populärt.

– Jag fick så många kommentarer om att jag drog skam över landet och att jag borde ha fortsatt att simma för Storbritannien.

Hatstormen var sprungen ur att Gunning två år tidigare kommit ut som gay, något som i Jamaica är kriminaliserat och samkönat sex är straffbart med upp till tio års fängelse.

Reaktionerna på att han, som öppet gay ville simma för Jamaica var så hotfulla att Gunning inte vågade resa dit för att hälsa på sin familj och sina vänner. En resa som han fram till 2018 gjort flera gången per år.

I simhopparen Tom Daleys nya dokumentärserie Tom Daley: Illegal to be me satte sig Gunning sig till sist på planet till Jamaica tillsammans med Daley i början av året, vilket blev det första besöket på fyra år.

– Jag var verkligen livrädd för att åka tillbaka. Jag klädde ut mig för att jag inte ville att någon skulle känna igen mig som ‘den internationella jamaicanske simmaren som inte borde representera sitt land på grund av sin sexualitet’.