Den 30-årige skotska fotbollsspelaren Zander Murray kom hastigt ut som gay på sina sociala medier. I en intervju publicerad på klubben Gala Fairydean Rovers hemsida berättar han om vad som inspirerade honom att tala ut och säger att han hoppas att hans öppenhet kan inspirera andra som står och tvekar.

”Jag var nyligen på semester och gick på en Pridefestival. Eftersom jag har varit i garderoben har jag aldrig tidigare vågat gå, men jag älskade det. Stämningen var otrolig och alla var så fria och lyckliga. Det var så härligt att bara få vara mig själv” säger Murray.

Han berättar att han inte vågade låta sig själv taggas på sociala medier och att den ständiga vaksamheten till slut blev droppen.

”Jag tänkte ‘vad håller jag på med? Det här förstör mitt liv’. I det ögonblicket kände jag: Nu räcker det. Så jag gjorde ett inlägg på mina sociala medier där jag berättade att jag är gay. Jag kände inte att jag behövde sätta mig ner med killarna i omklädningsrummet för att berätta för dem där”.

Klubben och lagkamraterna har alla varit mycket stöttande.

”Innan man kommer ut så tror man det värsta, att alla kommer att vända sig emot en. Det har varit ljuvligt att få ett så stort stöd”.