Det var lågmält högtidligt när Stig-Åke Petersson i fredags avtackades efter decennier av kamp för hbt-personers rättigheter. Som en tung strateg bakom RFSLs framgångsrika arbete sedan 70-talet var han med om att ta bort gardinerna från föreningens klubblokal Timmy, driva på radikalisering av homorörelsen, sitta som sekreterare i Utredningen om de homosexuellas situation i samhället och, inte minst se till att RFSL har ett imponerande arkiv av hbtq-historia. Och ungefär tusen saker till!

Pär Wiktorsson lämnar över ett inramat fotografi på Stig-Åke som ung aktivist

Men mest hyllades Stig-Åke för sitt engagemang för flyktingar. Ett påläst, idogt och principfast arbete där myndigheters försök att trolla bort fakta mötts med pappren på bordet. Stig-Åke Petersson hyllades 2002 med QX Hederspris vid GayGalan och intervjuades som gayvärldens Moder Teresa! Och det stämmer kanske än mer nu, 13 år senare.
I januari i år fyllde Stig-Åke 65 år och han meddelar nu alltså att det även påfrestande i huvudsak frivillig-arbetet med att kämpa med migrationsmyndigheter ingår i pensioneringen.
Vid avtackningen berättade Stig-Åke att han försökt räkna ut hur många hbt-flyktingar han hjälp. Någon exakt siffra finns inte, men väl över 3000 ärenden, dvs människor, har han assisterat. Inte alla har fått stanna i Sverige, men det är åtskilliga som har hans engagemang att tacka för att man fått möjlighet att bygga ett nytt liv här.
Förutom RFSL har Stig-Åke även varit en kämpande liberal. Så pass högprofilerad att ett tidigare hot om att lämna Folkpartiet på grund av partiets kompromissande med regeringskollegan Kristdemokraterna fick rejäl fart internt och partiet tuffade till sig.
Även Migrationsverket har han tappat tålamodet med – men då för gott! I juli 2012 skrev han på KomUT-bloggen att han valde att klippa banden och konstaterade att: ”Det är meningslöst att ödsla tid på oändliga möten.”

Riksdagsledamot Barbro Westerholm (Fp), HBT-Liberalernas förbundsordförande Mats Nordström och Stig-Åke Petersson

Under perioder var det en hårdför man som höll som ordförande ett fast grepp om RFSL. Det var inte för inte som det talades om organisationen som det ”Kungliga Homofilverket” och det skämtades om föreningens ledning som ”Politbyrån”. Många var de som råkade ut för ilskna brev och samtal där den bortgångna kollegan Sten Pettersson inte drog sig för att råskälla ut såväl byråkrater som ministrar. Helt okritiserad var nu inte denna ledarstil, vare sig internt eller externt, men gav garanterat RFSL och de åsikter de drev respekt. Det fick man kanske inte främst för just den tidvis hårdföra stilen, utan för ett gediget och väl genomarbetat grundarbete bakom ställningstaganden. Det som Stig-Åke Peterson var hjärnan bakom.
Vid avtackningen delade förbundsordföranden Ulrika Westerlund och verksamhetschefen Pär Wiktorsson ut gåva och uppmanade till stöd för HBT flyktingars stödfond och tal hölls även av riksdagsledamoten Barbro Westerholm och tidigare ”politbyrå”-kollegan Georg Svéd.
Och som noteras. Stöd till HBT flyktingars fond välkomnas! Mer info om fonden finns på Qruiser.

Stig-Åke Petersson – några data
1950 – föds i Virserum 22 jan.
1970 Går med i RFSL
1971 Deltar i förändringen av RFSL till ett utåtriktat förbund som ställer krav på samhället.
Får Invandrarverket att behandla homo- och heteropar lika.
Är med och startar Jourhavande vän, RFSLs stödtelefon. Börjar med RFSLs arkiv och aktiva mediaarbete. Sätter samman en ”info-pärm” – som blir den första gayguiden.
Är med vid första gayparaden i Örebro i april 1971 som följs av Uppsala i maj och Stockholm på midsommarafton samma år.
1972 Blir ordförande i RFSL.
1973-76 Är förbundssekreterare i RFSL
1976-79 Är med i ”Homofilt Centrum” i opposition mot RFSL
1979-84 Blir expert och sedan anställd sekreterare i den statliga utredningen om homosexuellas situation i samhället
1981 – är med att starta RFSL-bokhandeln Rosa Rummet (som han ””av plikt”” ledde avvecklingen av 2002)
1984-88 – Är förbundsordförande i RFSL
1985 – Är med att starta Homosexuella Liberaler
1999 – Är med att startar RFSLs brottsofferjour
1971-2002 ett idogt arbete för flyktingar och invandrare och ett starkt engagemang i internationella frågor.
– 2015, Flyktingpolitisk handläggare på RFSL
2015 – Arbete med RFSLs arkiv och säkerligen med föreningen på många andra sätt!

Göran Söderström (th) med maken Reine Axel Unnerbäck

Sankt Eriks-medaljen 2015 utdelad
Årets S:t Eriks medalj – uppkallad efter Stockholm Skyddshelgon – har gått tillbland annat Göran Söderström.
I motiveringen står: ”Docent Göran Söderström har varit verksam vid både Stockholms och Lunds universitet och bland annat skrivit ett flertal böcker om August Strindberg och om Stockholmshistoria. Göran Söderström är redaktör för tidskriften lambda nordica och har tidigare arbetat vid Kommittén för stockholmsforskning, inklusive Stockholmia förlag, och för Stockholms skönhetsråd.”
Bland de böcker i Stockholmshistoria han stått bakom finns ”Sympatiens hemlighetsfulla makt”, en imponerande tegelsten om 100 år av homosexuell historia i Stockholm. Söderström har även varit mångårig aktivist inom RFSL, revisor inom Stockholm Pride och en av de drivande inom HBT Socialdemokraterna. Han har även hörts sjunga tillsammans med Stockholms GayKör!

Två av de öppna HBT-knadidaterna i EU-valet, Christoffer Järkeborn (m) och Börje Vestlund (s)

I denna uppdatering av Namn och nytt i HBTQ-världen kan nämnas att riksdagsledamoten Jonas Gunnarsson (s) i tisdags fick uppdraget att vara Europarådets Parlamentarikerförsamlings generalrapportör i HBT-rättigheter. Det innebär att han kommer att vara talesperson för rådets hbt-arbete. Gunnarsson, som sitter i riksdagen på ett Värmländskt mandat, sitter även i HBT- Socialdemokraternas förbundsstyrelse.

Mer: QX Namn och Nytt i hbtq-världen