Riksdagsledamoten Börje Vestlund avled under fredagen efter en kortare tids sjukdom. Börje Vestlund blev 57 år.

Vestlund föddes i Ljusdal men flyttade som ung i restaurangbranschen ner till Östergötland för att till slut få fast jobb på Frimurarhotellet i Linköping. I Linköping inleddes även hans mångåriga engagemang i RFSL. I föreningen, där han tilltalades med smeknamnet Bojan, var han under lång tid såväl förbundskassör som föreningsrevisor. Han var även en av de drivande inom HBT-Socialdemokraterna och valdes så sent som i våras om till en plats i förbundsstyrelsen.

Till Stockholm kom han till stor del tack vare sitt fackliga engagemang och han var anställda som ombudsman på Hotell och Restaurangfacket, HRF. I Stockholm blev han snart engagerad lokalpolitiskt med inriktning på gatu- och fastighetsfrågor. Han var en period även ordförande i Kista stadsdelsnämnd och kallade sig under den tiden med förtjusning för ”borgmästare”. I samband med valet 2002 blev Börje Vestlund riksdagsledamot för Stockholm stad och var där engagerad i riksdagens HBT-Grupp och dess ordförande från 2006 fram till att den lades ned 2010. I riksdagen var hans fokus i huvudsak dock näringspolitik och frågor om fackliga rättigheter. När han kandiderade till riksdagen 2002 sa han bland annat att han att han skiljde sig från andra ”homopolitiker” genom att han var intresserad av ”hårda frågor”. Om sitt riksdagsengagemang på hbt-området formulerade han inför valet 2002 ett starkt engagemang i transpolitiska frågor och blev i detta betydelsefull för att ändra livsvillkoren för transpersoner i Sverige.

I riksdagen satt han även i Näringsutskottet, EU-nämnden och Civilutskottet. Utöver HBT-Socialdemokraterna var Börje Vestlund även sedan 2004  ledamot i Svenska Epilepsiförbundets styrelse.

För alla de som var engagerade under slutet av 70-talet och årtiondena efter har minnet av Bojan etsat sig fast. En starkt politiskt engagerad person som älskade att skrida fram i livet, gärna i en färgglad sjal, och ta position i fronten för att formulera krav som också ledde till förändring.  Börje Vestlund är en av de HBT-kämpar som verkligen var med att skapa det samhälle vi idag som homo-bisexuella och transpersoner kan njuta frukterna av.

Om det skall vi berätta, för det är vi dig ett evigt tack skyldig!