Jag var hetero när vi träffades, säger Elina. Jag hade ingen tanke på att jag kunde gilla tjejer. Så när jag och Amanda började umgås så tänkte jag bara att jag träffat en kompis som jag tyckte väldigt mycket om. Men så blev pussarna när vi skulle säga hej då ibland lite lite för långa…
– Och jag var jättekär, säger Amanda. Men det vågade jag ju inte säga. Hon var ju hetero (skrattar). Jag visste väl att jag gillade tjejer, men det var inget jag berättade för Elina. Jag var rädd att skrämma bort henne.
Amanda och Elina träffades på en dansskola i München. Elina som är uppväxt i Dalarna hade gått där ett år när Amanda som är från Danmark började på skolan. Och via en gemensam bekant lärde de känna varandra och blev snabbt bästa kompisar.
– När jag kom hem till min familj pratade jag bara om Elina, säger Amanda. Det var Elina hit och Elina dit så när jag och Elina hade blivit ett par och jag berättade det för min familj så sa alla, ja men det har vi redan förstått.
– För mig var det lite av en chock att inse att jag blivit kär i en tjej, säger Elina. Jag minns att jag efter ett halvår med Amanda fortfarande kunde vakna upp och känna ”men shit, jag är ihop med en tjej, hur gick det här till”. Och när folk säger ”Är du flata?” kan jag vända mig om och undra vem de pratar om (skrattar). Jag har lite svårt att ta till mig det ordet.
Amanda och Elina har varit ihop sedan 2007, de är 26 år gamla båda två (”jag är tre dagar äldre” säger Elina) och de har dans och sång som sina stora intressen.
Nyligen var de på audition för Dirty Dancing som sätts upp i Stockholm 2012 och när vi träffas har de precis kommit hem från en audition i Schweiz.
– Jag blev erbjuden kontrakt från och med februari nästa år, berättar Amanda. Så vi har lite att fundera kring nu.
– Jag fick inget erbjudande, säger Elina och låtsasgråter lite. Så nu får vi se om det blir långdistansförhållande igen, det har vi varit med om förr.
Elina hoppade av utbildningen i München och flyttade hem efter ett år.
– Den passade inte mig alls, jag tappade lusten till dansen och mådde inte så bra där nere. Men när jag väl kom hem igen blev jag snabbt erbjuden jobb inom dansen och då insåg jag att det är dans jag älskar och vill hålla på med. Så jag flyttade till Stockholm och började på Svenska Balettakademin.
Och om en vecka tar hon examen.
– Då äntligen är jag utbildad yrkesdansare. Det känns underbart, man behöver en utbildning för att få några jobb.
Amanda jobbar extra på Herman’s, en vegetarisk restaurang i Stockholm.
– Det är tufft att få dansjobb som nyinflyttad i Stockholm, säger hon. Man behöver ett stort kontaktnät för att lyckas.
Det är framför allt modern dans de vill syssla med. Men en medverkan i en stor musikal står också på önskelistan.
– Det vore skönt att få ett jobb som sträcker sig över en längre tid, säger Amanda. Jag är mer trygghetsperson.
– Och jag gillar ovissheten, säger Elina. Visst, det kan vara jobbigt att inte veta vad som händer i höst, men det känns också lite spännande och fritt.
I framtiden hoppas de kunna livnära sig på dansen, Elina har sitt eget danskompani och är till exempel ansvarig för all dans under Peace & Love -festivalen som ären av Sveriges största festivaler och hålls i Borlänge varje sommar. Och så funderar tjejerna på att bo i Köpenhamn ett tag.
– Det är fem år sedan jag flyttade hemifrån och jag saknar min familj så det vore kul att bo där ett tag.
Och på frågan om de vill ha barn svarar de blixtsnabbt ja.
– Amanda skulle helst velat ha barn igår, säger Elina.
– Ja, jag är redan där (skrattar). Vi kommer nog att åka till inseminationskliniken i Danmark. Men nu dök ju det här erbjudandet i Schweiz upp, så vi får se. Det känns som det aldrig riktigt är läge, men det kommer det nog aldrig att bli. Det är lika bra att bara göra det.
Men det är inte bara dans i Amanda och Elinas liv. De sjunger dessutom i kvinnokören Sapphonia.
– Jag har alltid sjungit, säger Amanda. Så när jag såg en affisch för Sapphonia ringde jag och kollade om vi kunde få komma och sjunga med dem. Det fick vi, och nu är vi med i kören.
Den 7 juni uppträdde de på Boulevardteatern på Götgatan i Stockholm. ”Från Karin Boye till äktenskap” heter föreställningen och Amanda och Elina ska både dansa och sjunga.
– Dessutom har vi sett till att hela kören tar några danssteg till ABBA-låtarna, säger Elina och skrattar. Det kommer att bli jättebra. Men vi borde kanske åka hem och öva lite ikväll.
– Inte ikväll, säger Amanda, direkt. Det är final i America’s Next Top Model på TV. Det har jag längtat efter hela dagen (skrattar).
Vem hoppas ni vinner?
Britney, säger de unisont.