– Det är hur kul som helst att Kajsa tar steget att komma ut! Hon har ju levt ett tag i sin nya relation och hon verkar vara trygg i sitt beslut. Det är jävligt bra av henne!

Vad innebär det för idrottsrörelsen att ännu en profilerad utövare kommer ut?
– Det betyder väldigt mycket. Det visar att du kan prestera hur mycket
som helst och det har inte att göra med vilken sexuell läggning du har. Det här är viktigt för sporten överlag.

Du har ju själv kommit ut som idrottare, vad har Kajsa att vänta?
– Det går ju inte att undvika att man får en ytterligare roll. Om hon vill kan hon hjälpa till och bli en stark gayprofil och jobba med sådana saker och i förlängningen göra det lättare för andra.

Vad har du för hälsning till henne?
– Jävligt bra gjort! Jag önskar henne all lycka och kärlek!

Bettan Andersson har varit aktiv boxare och jobbat länge med HBT-frågor inom idrottsrörelsen. Hon blev lycklig men inte överraskad när hon läste om Kajsa Bergqvist.
– Spontant är det en glad känsla. Jag visste ju om henne sedan tidigare men det betyder så mycket att hon går ut. Varje idrottsperson som har ork, vilja och mod att komma ut är jätteviktiga, men ansvaret ligger inte på enskilda utövare. Idrottsrörelsen i stort har ett ansvar att vara en miljö där fler vågar vara sig själv.

Vilken skillnad gör det att en profil som Kajsa är öppen?
– Är ingen öppen finns det inga homo eller bisexuella inom idrotten. Det är bra att det synliggörs så andra vågar vara öppna. Stjärnor som Kajsa Bergqvist spelar stor roll som förebilder.

Vad har du och dina vänner sagt om detta idag?

– Folk tycker det är kul, några säger ”äntligen”. Kajsa är ju en fantastisk idrottskvinna som presterat så mycket under sin karriär.

Du har ju jobbat mycket med hbt-frågor inom idrottrörelsen, hur ser
framtiden ut?

– Det var precis tio år sedan jag var med och startade ett projekt om de här frågorna. Det går långsamt, men det går framåt.

Radioprofilen Lotta Bromé är också hon glad idag över att Kajsa Bergqvist tagit kontroll över situationen.
– Skönt att hon väljer att berätta i sin takt i stället för att outas och få se papparazzibilder på sig själv. Så var det ju för mig för snart 10 år sen…. Även om skvallertidningen ville vara först så är det Kajsas ord och hennes berättelse som nu dominerar. Och om kärleken? Jaa… Skål tamefan!

Författaren och skribenten Mian Lodalen fyller i med lovord.
– För hbtq-communityt kom julafton tidigt i år. Det här är så modigt och stort. Jag hoppas att hennes öppenhet ger eko i den svenska, ja eller möjligen också i hela den nordiska idrottsvärlden, så att fler följer efter. Inte minst för varje enskild individ. Det är ett helvete att smyga och bli skvallrad om. Den känslan har nästan alla homosxuella känt och det är också därför heterosexuella aldrig kommer att förstå storheten och vikten av att personer på Kajsa Bergkvist nivå kommer ut. Ursäkta om jag blir lite högdragen här, men jag säger: respekt! Hatten av! Och välkommen in i vår värld Kajsa!

Kajsa Bergqvist berättar i QX januari om kärleken till flickvännen