När fotbollsspelaren Anton Hysén kom ut blev han den andre manliga elitfotbollsspelaren att öppet i medierna säga att han var homosexuell. Den förste var brittiske Justin Fashanu som senare begick självmord till följd av de trakasserier han ska ha utstått på grund av sin läggning.

Nu förnekar brodern John Fashanu att Justin ska ha varit homosexuell. I en intervju med talksport.co.uk säger han att Justin bara hittade på för att få pengar och uppmärksamhet.

– Om du hade en bror som kom ut och sa ”ok, lyssna, jag är bög” så skulle jag välkomna honom och säga att det inte var några problem. Men om någon kom ut och sa ”jag är en rymdvarelse” när han inte var det, så är det bara fånigt, säger John Fashanu i intervjun.

John Fashanu har tidigare fått kritik, bland annat av sin egen dotter, för att ha sagt upp kontakten med sin bror. Enligt honom själv hade detta inget med läggningen att göra, utan var ett sätt att skydda sin familj från oönskade utmaninger under en redan prövande tid då deras mor var sjuk i cancer.

– Läggningen spelade aldrig någon roll, lika lite som det spelade roll att han var svart, men jag gillar inte när någon skriker från hustaken att ”se på mig, jag är straight” eller ”gay” eller ”svart” eller ”vit”. När jag sade det till Justin sade han bara ”jag behöver publicitet”. Det var därifrån han fick uppmärksamhet och pengar, säger John Fashanu.

Justin Fashanu, som i spelade en match för svenska Trelleborg, var den förste fotbollspelare med afrikanskt ursprung att säljas för en miljon pund när han köptes av Nottingham Forrest.

Brodern John menar att homosexualiteten tillsammans med påstådda kärleksaffärer med tv-stjärnor alltså bara var ett sätt att skapa ytterligare hajp och spä på nästa transfersumma.

Han understryker dock att han var helt förstörd när han fick beskedet om broderns bortgång.

Även om John Fashanu säger sig inte ha några problem med broderns påstådda läggning, menar han att inga fler homosexuella fotbollsspelare lär komma ut.

– Det är en machosport, och jag tror det finns skäl till varför vi inte har haft några homosexuella fotbollsspelare som kommit ut. Jag tror inte att det kommer några. Jag säger inte att de inte finns, men under mina 20 år som spelare har jag aldrig stött på en homosexuell fotbollsspelare.

Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%
Brittiska hbt-organisationer vill tona ner diskussionen om huruvida Justin Fashanu var bög eller inte, och istället se till dem som idag inte kan komma ut i omklädningsrummet.

Fotbollförbundet F.A driver just nu en kampanj för att få bort homofobin ur sporten. Bland annat har flera spelare i Premier League, den engelska högstadivisionen, bötfällts för homofobiska Twitter-inlägg.

HÖR INTERVJUN HÄR