– Jag har länge haft tanken på att skriva en bok, men tvivlat och haft svårt att få ihop allt. Jag pratade med mina agenter om det och vi ventilerade tanken med Storytel och dom tvekade inte en sekund. Sitter ju på en del nitlotter i livet som jag behöver ventilera, det mår jag bra av. Samtidigt får jag göra min röst hörd och hoppas att bilden jag ger av ”såna som mig” kan generera något bra. Ändå får jag panik av tanken att boken ska släppas och bli offentlig nu.

Vad var jobbigast att berätta om?
– Hela processen med att skriva boken har varit jobbig, på alla sätt. Att gräva i sånt som man kanske försöker undvika i vardagen, för jag vill ju leva normalt och inte tänka på alla dessa saker hela tiden. Jag gjorde mitt bästa för att vara professionell under skrivandet även om måendet inte var så bra alla gånger. Men jag har valt att inte berätta allt, långt ifrån, för att skydda mig själv.

Du hade satt ett slutdatum för ditt liv ifall det inte blev bättre – var du någon gång nära att begå självmord?
– Ja, när jag var yngre och handbollsproffs i Frankrike. Jag tror att om jag verkligen bestämmer mig för att ta livet av mig någon gång så kommer jag att lyckas med det, men då var jag för rädd för att göra det. Någonstans i allt som är jag så är jag en levnadsglad människa även om jag ofta har motvind.

När kände du första gången att du var född i fel kropp?
– Ända sedan jag var liten har jag vetat om att jag är en kille, ja så länge jag kan minnas. Det är sjukt att det inte blir ”fel” oftare. Att vi oftast föds ”rätt”. Missförstå mig rätt…

Känner du dig bekväm i din nya kropp?
– Jag kommer aldrig älska min kropp eller mig själv, vet inte heller om jag har det som mål, om jag behöver det, eller om det ens är hälsosamt. Men jag jobbar med att acceptera hur min kropp ser ut och med att alla alltid kommer att se vad jag gått igenom när de ser mig naken. Jag jobbar på mig själv varje dag, rannsakar mig själv på riktigt varje dag. Ett ständigt arbete. En av alla mina dåliga egenskaper är till exempel att jag är otroligt ego i mina relationer. Vill alltid ha det på mitt sätt och har svårt att ge med mig. Otroligt ocharmigt (skrattar).

Hur har det gått med handbollskarriären sedan du blev man? Blev du accepterad som ”en i gänget”?
– Handbollen har jag lagt av med. Jag hade ett mål och det fick jag uppnå, att få spela och göra mål i herrallsvenskan. Dessutom fick jag pris som matchens bästa spelare en match. Jag får vara nöjd med det, och om jag skulle få feeling att köra på mer sen så gör jag det. Killarna i laget var otroligt fina med hela omklädningsrumsbiten och där var det absolut inga konstigheter för dom, mer för mig själv. Det ska dom verkligen ha en massa cred för, det kommer jag aldrig att glömma.

Vad gör du i dag?
– Jag driver mitt eget företag, föreläser och gör olika samarbeten. Föreläsningarna är roliga att jobba med och jag får resa Sverige runt. Jag älskar mitt jobb och vill verkligen fortsätta med, och vara kreativ i, mitt företag. Jag var inget ess i skolan, men det är tydligen möjligt att starta eget företag och skriva bok ändå. Det är jag faktiskt glad och stolt över.

Vill du ha familj och barn?
– Fram tills nu har jag alltid velat bli pappa, men jag är inte lika säker på det längre. Tror inte det vanliga svensson-livet lockar mig så mycket. I mitt huvud är det helt ologiskt att man ska hålla sig till samma person hela livet och att normen ser ut så. Jag förstår varför statistiken ser ut som den gör med otrohet och att folk separerar, det är mer logiskt enligt mig. Varför ska man begränsa sig själv? Kärlek är ju det finaste som finns och den ska bygga på tillit, så då borde verkligen ett öppet förhållande inte vara något problem om båda är med på det? Jag tror att om man vågar jobba på att ha ett öppet förhållande så går det, och då kan förhållandet bli hållbart på riktigt.

Hur går det med kärleken?

– Jag är råsingel och just nu älskar jag att vara det. Även om jag har varit tillsammans med fantastiska tjejer i många år så har vi ingen kontakt längre, även om vi inte alls är ovänner. Det är sjukt att man har tillbringat så många år ihop och sen så är det ingenting alls efter att man separerat. Men jag har ju alltid mina polare och min familj. Det är inga relationer som kommer och går för mig.