23-årige Simon Engstrands pappa har kört lastbil större delen av Simons liv och fordonen blev en trygg punkt och en värld han tidigt fick mersmak för.

– Jag tog traktorn till skolan liksom, skrattar han.

Simon kom ut under högstadiet och det blev en ganska tuff period för honom.

– Grundskolan var jobbig med mobbing för att jag var öppen med att jag inte är straight. Så när jag skulle välja gymnasium visste jag vilka som skulle välja transportgymnasiet i min stad och det var människor jag inte ville ha tre år till med. Så jag sökte till en närliggande orts gymnasium och började om. De välkomnade mig, och jag snackade inte om sexualiteten och höll låg profil där.

Under gymnasiet hade Simon praktik på ett åkeri och det är där han jobbar idag. Han jobbar nattetid och kör mest de 35 milen mellan Kalmar och Kungälv.

– Jag blev fast anställd direkt för de trivdes bra med mig, och jag trivdes bra.

Men han snackade inte öppet om sin läggning på jobbet utan resonerade att han var där för att jobba och höll låg profil där också. Men efter ett tag började han må dåligt av att inte kunna vara öppen med vem han är, och sökte upp personalansvarig.

– Det var skönt att få stöd, få prata och hon har följt upp hur jag mår. Efter det har jag steg för steg blivit öppen på jobbet och i sociala medier, jag har börjat prata som att det inte är någon grej. Och det är det ju inte egentligen. Jag har inte haft några problem på jobbet med att jag är gay.

– Men det är inte bara straighta attityder jag haft problem med. Jag kan störa mig på att det är så mycket ”vi och dom” inom gayvärlden: Antingen är du gay eller hetero. Sexualitet är för mig så mycket bredare. Varför är etiketten så viktig? Jag är jag.

Simon hamnade i Svenska Truckers efter att hans vänner tvingat honom att söka till programmet:

– Det var ”antingen söker du eller så söker vi”. Det har varit lite speciellt att filmas, men jätteroligt. Det är kul att visa upp yrket och jag har bara fått positiv respons.

Fordonsintresset har färgat av sig inom ett annat område:

– Ja, jag är Volvo-raggare och hänger i raggarsvängen, dricker bärs i jänkare och lyssnar på Fröken Snusk, Raggarligan och Sofie Svensson. Det är otroligt sköna människor där och skönt att hänga när jag är ledig.

Du bor i Kalmar, hur är det?

– Jag känner mig instängd. Det är en ganska liten stad, folk vet vem man är och sticker man ut på något sätt blir man det ”udda fåret”. Det är svårt att träffa killar här eftersom många inte vågar vara öppna, och vågar dom det så blir man lätt ”bögen i stan”.

Träffar du snubbar längs vägen under dina körningar?

– Det har hänt, men man har ju tider och passa och är alltid i arbetskläder så det är inte alltid man känner sig sugen på att träffa någon. Jag kikar in på Grindr ibland, men det finns sällan något att hämta.

Så, hur är med hemliga möten för lastbilsfolk på rastplatser då?

– Haha, jag ska inte sticka under stolen med att det inte händer saker på rastplatser, nej.

@simonengstrand_

Tiktok: simonengstrand00

 

Oliver

Oliver Appelberg är 24 år, bor i Kungälv utanför Göteborg och är med i Viasats Svenska Truckers, en reality om svenska lastbilschaufförer. Han har jobbat som lastbilschaufför i tre år, vill bryta normer och inspirera andra att följa sina drömmar.

– Jag tror många har åsikter om att ”du är bög, du kan inte köra lastbil, inte backa med släp” och så vidare. Jag vill ta hål på sådana fördomar.

Oliver blev uppsökt av produktionen efter att någon sett hans TikTok där han visar sin vardag och bjuder på sig själv i kul klipp.

– Mina följare tyckte absolut att jag skulle vara med i programmet och det har varit så himla roligt. Jag tror att jag liksom alltid gillat kameran (skrattar). Visst, vissa saker klipps lite överdrivet och små problem blir stora, men det är underhållning. Nu skriker folk”Oliver!” när man är ute, det är så kul.

Drömmen var att bli pilot, men efter att matematiken satte käppar i hjulet hamnade Oliver på fordon och transportprogrammet, där man utbildas till chaufför. Och om man är duktig och driven kan man få jobb efter gymnasiet, vilket hände, och idag kör han asfalt för ett stort åkeri. Som för många började funderingarna på vem har är under skoltiden och han kom ut redan i högstadiet.

– Jag sa att jag är Oliver och att jag är bög. Jag blev den tuffa grabben i skolan för att jag var så öppen med det och i hockeystaden Kungälv bjöd hockeykillarna in mig i gemenskapen direkt. Jag får fortfarande höra ”fan vad skön du är, du är inte som de andra bögarna”. Men det är jag så trött på. Jag är jag och andra får vara hur dom vill. Jag är så trött på att folk ser stereotyper.

Under nyåret i nian berättade han också för sin mamma, som är från Chile, att han är gay.

– Hon sa att hon känt det på sig, och att jag och mina syskon får älska vem vi vill. Och sen skrev hon i familjens Facebook-grupp att ”vår son är homosexuell, har ni problem med det så kan ni dra åt helvete”. Det kändes fantastiskt att ha hennes stöd.

– I dag är jag så öppen med vem jag är, så jag skiter fullständigt i om någon har åsikter om mig. Det är inte min förlust. Jag förberedde mig på en bransch med mycket fördomar, men det har gått bra. Frågar någon hur det går med tjejerna svarar jag att jag gillar killar. Och jag har aldrig fått negativ respons. Och jag lyssnar inte på skitsnack. Det får mig snarare att vilja satsa ännu mer.

Oliver kör runt i hela Göteborg och tippar ut asfalt som hans asfaltsläggande kollegor sen tar hand om. Morgnarna börjar med att han går upp halv fem, duschar och kvart i sex lastar han upp asfalt på lastbilen.

– Det är långa dagar, men jag trivs bra. Som teamledare får jag bestämma takten själv, jag lyssnar på musik när jag kör och det blir som en slags terapi.

Sedan ifjol är Oliver singel. Han såg sitt liv med sitt ex, men efter en vinterdepression svalnade känslorna och trots flera försök kom inte kärleken tillbaka.

– Den bara försvann. Han ville verkligen vara med mig, men jag kunde inte ge honom vad han ville ha. I längden vill jag ha en relation, men jag jobbar ju så mycket. Det är mitt liv, det bästa jag vet.

Blir det Grindr längs vägen?

– Jag har aldrig dragits till Grindr. Jag är en förhållandekille och har svårt att förstå hur man kan ligga med någon utan känslor. Det är klart jag varit inne, men efter en dag eller två tar jag bort appen igen. Det är inte min grej.

Tiktok: oliver_jh

Insta: Oliverappelberg