Dokumentärfilmen Who the fuck is Bobby? har gett Bobby Oduncu en ny uppgift i livet – att vara en förebild för tusentals unga människor. Bobby och hans mamma Emelin tar dagligen emot brev och meddelanden från ungdomar som lever i hederskontext.

– Att vara homosexuell i ett samhälle med både hederskultur och tystnadskultur innebär dubbla bördor: Jag kan inte leva enligt normen och jag måste dölja det. Så jag ser det som min plikt att skriva den här boken, för att bryta tystnaden och utmana den kultur som håller oss i sitt grepp, säger Bobby.

Boken Who the fuck is Bobby? är en djupdykning i Bobbys komplicerade relation med fadern och hans uppväxt i en oförstående omgivning.

– Syftet med min berättelse är inte att du ska välja sida, utan att du ska förstå den komplexa verklighet som familjer som min lever i, understryker Bobby.

Boken är skriven tillsammans med Nisti Stêrk som reegisserade filmen.
– Varför skriva en bok efter en framgångsrik film? Därför att efterfrågan är enorm! Jag kan inte hitta någon berättelse som liknar Bobbys, om en icke-vit miljö där kärnfamiljen är helig. Och det kan inte de lärare och skolpersonal vi har pratat med heller. Nu råkar Bobbys upplevelser handla om att vara gay man i en intolerant miljö, men samma erfarenheter kan delas av någon annan. Det är många som lider i det tysta, säger Nisti Stêrk.

”Who the fuck is Bobby?” kommer ut den 29 november