En av de stora medaljvinnarna i World OutGames blev 21-årige Emil Mann från Växjö. Han tog guld på distanserna 100 meter (11.45), 200 meter (23.51), höjdhopp (ensam tävlande i sin åldersklass med 1,30 som resultat) och 4 x 100 meter med laget ”Cheeky-Monkey”. Silver tog han i 400 meter (56.52) och 800 meter (2.39.57).
QX ringde upp för att gratta!
– Tack så mycket!
Det blev många medaljer. Hur var motståndet?
– Jag tyckte det var bra. Jag förväntade mig att det skulle vara sämre än vad det visade sig vara. Det är kul att det är så många som sysslar med löpning.
Är du nöjd med dina resultat?
– Personligen åkte jag inte dit för resultatens skull utan för att plocka så många medaljer som möjligt. Med det är bra resultat jämfört med resten av min idrottssäsong.
Emil Mann tävlar för IFK Växjö, en klubb som haft stora framgångar med den svenska friidrottsstjärnan Carolina Klüft. Normalt tränar Emil Mann sex dagar i veckan och är med i föreningens elit-satsning.
– Det är verkligen en helsatsning från min sida, berättar han. Friidrotten betyder precis lika mycket för mig som mitt yrkesliv.
Emil Mann tillhör idag topp 20 bland svenska juniorlöpare på 100 och 200 meter och han hoppas kunna bli en av Sveriges bästa.
– Jag började för bara två år sedan så jag har självklart mycket kvar att lära, säger han och berättar att han som Skaraborgskille snabbt hamnade hos IFK Växjö.
Vad är det egentligen med Växjö och friidrottare?
– Ja du, jag har ingen aning. Just nu är de ju väldigt starka på grund av Carolinas framgångar och vi får del av det hennes sponsor Reebook ger. Därför kan de lägga ner jättemycket tid på ungdomar och genom bredd kommer spetsen också.
Vad var bäst med OutGames tycker du?
– Oj. Först stänkte jag att jag skulle få valuta genom de medaljer jag hoppades att ta. Men redan första dagen tyckte jag att jag fick valuta av stämningen. Den var helt otrolig. Den är hundra gånger bättre än på en vanlig svensk friidrottstävling, där det är svårt att ens få publik.
– De som kom på sista plats fick nästan mest applåder, lägger han till. Det är en internationell tävling och jag antar att de bästa i homovärlden är där och tävlar. Så det var kul att känna sig bäst.
Och Emil Mann fortsätter.
– Jag ville ju åka för att jag tycker att det skulle vara kul att vara med på en internationell tävling där det är medaljerna istället för tiderna som spelar roll. Här hemma kan det hända att även om jag vinner så blir jag besviken för att tiden inte var bra.
Har IFK Växjö fått veta att det gått så bra?
– Nej jag har bara berättat för vännerna. Jag vill ta detta med att komma ut lite i taget.
Men nu kan man ju googla fram ditt namn och se den här artikeln?
– Ja, men om någon googlar mitt namn blir jag bara smickrad! Jag är ganska säker på att man tar det bra i föreningen. Friidrottsvärlden är väldigt öppen på det sättet bland annat för att killar och tjejer tränar ihop.
Får vi se dig i GayGames i Köln nästa år?
– Jag hoppas det. Och jag tror att motståndet där till och med kan vara bättre.