Det är inte bara svensk media som rapporterat om de närgångna och ofta kränkande frågorna om den 18-åriga Caster Semenyas kön. Efter att hon vunnit 800 metersfinalen under pågående Fridirotts-VM i Berlin har debatten och ifrågasättandet av Semenyas könstilhörighet gått het i hennes hemland Sydafrika.
– Denna vecka har sydafrikansk media och i synnerhet Radio-DJ’s och tryckt media ägnat sig åt en skamlås orgie i den könsdispyt som rör vår guldmedaljör i Berlin. säger Liesl Björn Theron från gruppen Gender DynamiX.
– Förra året förlorade vi en sydafrikansk sportstjärna efter att hon utsatts för hatbrott på grund av att hon överskred könsgränserna. Det var fotbollsspelaren Eudy Simelane från Banyana som mördades i sitt township eftersom hon utmanade stereotypa könsroller. Sätter nu vår egen media försätter vår hjältes liv i spel när hon nu skall återvända som guldmedaljör?
Och Theron från Gender DynamiX fortsätter.
– Istället för att vara stolta över vår hjälte så startar media och allmänhet en häxjakt i försöken att definiera Semenyas kön. Dj’s och radiostationer dissekerar Semenyas person till den grad att hennes resultat reduceras till könsdelar.