Mer och mer framstår en av de tuffaste idrotterna som den mest gayvänliga. Den 19 december, lagom till jul, kom Cardiff Blues spelare, 35-årige Gareth Thomas, ut som bög i brittisk media.
Thomas berättade i en artikel i Daily Mail att han varit som en ”tickande bomb” genom att tvingas dölja sin sexualitet för sin fru, sina lagkamrater och i den machomiljö som rugby-världen är.
– Jag trodde jag kunde undertrycka det och hålla det undangömt i något mörkt hörn av mig själv, men jag kunde inte, säger han i Daily Mail. Det är detta jag är och jag kunde helt enkelt inte ignorera det längre.
Han berättade i tidningen att han känt oro för hur hans komma ut skall tas emot och hur hans familj skall påverkas.
– Det har varit väldigt tufft för mig att dölja det jag verkligen är och jag vill inte att det skall vara så för nästa unga person som vill spela rugby eller för någon annan rädd unge.
Han säger att om hans komma ut innebär att någon ung grabb lyfter telefonen och ringer en hjälplinje så har det hela fyllt sitt syfte. Och han berättar att familjen och vännerna älskar honom.
I intervjun berättar ha att han sedan 16-17årsåldern vetat att han är gay och har tagit till ”tjej-historier” för att dölja.
– Jag ger mig inte ut på något korståg men jag är stolt över den jag är, sa han till Daily Mail.
Från rugbyvärlden har reaktionen i huvudsak varit positiv och gayrörelsen hyllar att han valt att komma ut som aktiv idrottare.
– De flesta av de inom sportvärlden som kommer ut tenderar att göra det efter att deras karriär är över, konstaterar den brittiska hbt-aktivisten Peter Tatchell.
– Rugby är en tydligt macho sport och har traditionellt haft en image runt sig som robust he-man, heterosexuell. Så det är verkligen fantastiskt att han haft modet att vara ärlig mot sig själv och sina fans. Förhoppningsvis banar detta vägen för andra gay och bisexuella idrottare att komma ut, fortsätter Tatchell i en kommentar till The Guardian.
Thomas kom ut i en snävare krets 2006 och berättade då för sin fru Jenna och de skiljde sig efter fyra års äktenskap. Han berättar att han varit skräckslagen för hur två av hans lagkamrater skulle reagera när han kom ut för laget i samband med skilsmässan. De två, Stephen Jones och Martyn Williams, dunkade honom dock bara i ryggen och sa: ”Vi bryr oss inte. Varför berättade du inte tidigare?”
Tidigare i år kom hurling-spelaren Dónal Óg Cusack, 32 ut som gay och 2007 kom den walesiska rugby-domaren Nigel Owens ut. 2007 var även året då den amerikanska vollybollspelaren John Amaechi berättade att han var gay.
I Sverige kom nyligen sportkommentatorn och tidigare friidrottaren Peter Häggström ut, vilket gett honom en nominering som Årets Homo till QX GayGala. När fotbollspelaren Victoria Svensson kom ut blev även hon nominerad som Årets Homo vid GayGalan.
Att Rugby är poppis i gaykretsar råder ingen tvekan om. Såväl i Köpehamn som i Malmö finns gay rugbylag och på det internationella planet finns Bingham Cup som 2010 arrangeras i Minneapolis.