De stora internationella idrottsevenemanget har svårt att få ekonomin att gå runt. OutGames, som är ett sportevenemang som konkurrerar med GayGames, hölls första gången 2006 i Montreal. Då med ett ekonomiskt underskott på ca 5,3 miljoner dollar.

Medan de två efterföljande spelen i Köpenhamn och Antwerpen gick bra tampas nu Miami med ekonomiska problem. I förhandsplanerna satsade arrangörerna tillsammans med staden och dess turistorganisation på ca 15 000 deltagare som antogs ge staden 120 miljoner dollar i intäkter.

Vid spelens öppning visar det sig att ekonomin inte har fungerar fullt ut. Under fredagen, samma dag som spelen officiellt skulle öppna, la ”styrelsen för OutGames” ut ett meddelande på Facebook: ”Vi beklagar djupt att World OutGames på grund av den ekonomiska bördan, måste ställa in öppning- och avslutningsceremonierna och sportprogrammen med undantag av simning, country western dans och fotboll. The Human Rights Conference och kulturprogrammen genomförs som planerat. Vi tackar alla som stött våra ansträngningar och ber om ursäkt till de som nu drabbas av detta svåra beslut.”

I de efterföljande kommentarerna kallas det för ”skandal” att meddelandet kommer först samma dag som spelen skall inledas.

Reaktionerna påminner om de som arrangörerna av EuroGames i Stockholm fick när spelen hölls i Sverige 2015. Då ställes bland annat Triathlon in kort innan planerad start vilket skapade stor upprördhet hos de som tagit med cyklar och annan utrustning till Stockholm. Även problem vid registrering och inställda lopp i simningen skapade högljudd kritik.
Simon Öhrlin från Stockholm kom till Miami för att delta i OutGames och beskriver för QX stämningen bland de som kommit för at delta.
–  Folk är jättebesvikna och många kräver pengarna tillbaka, berättar han. Att de inte kunde förutspå detta ekonomiska bekymmer förrän dagen innan det startar är anmärkningsvärt. Jag träffade två holländska kvinnor igår som berättade att de offrat både tid och pengar för hela håret för att komma hit. Jag gissar att detta kommer bli det sista World OutGames som kommer anordnas, då all trovärdighet för GLISA* har förstörts. Även om vi som är löpare och friidrottare från Stockholm Snipers är super-besvikna så kan vi glädja oss åt att simningen med Stockholm Dolphins och fotbollen med Stockholm Snipers får fortsätta eftersom de sköts av externa förbund.