Alexander  Saloranta har tagit fem mästerskapstitlar som dambobollsspelare, den finska varianten av baseball som ofta utnämns till landets nationalsport. Svenska Yle sammanfattar karriären: ”Fem FM-Guld, åtta utnämningar till Öst-Väst-matchen, två gånger vald till slutspelets mest värdefulla spelare och en gyllene klubba, som tilldelas landets bästa innespelare.”

I måndags berättade Saloranta att han inlett en könskorrigeringsprocess vilket fick stor uppmärksamhet i hemlandet. Alexander Saloranta berättar i en intervju med QX.fis Sami Montell att han redan som liten funderat kring att han egentligen var en pojke.

–Vilka känslor väckte det hos dig?
– Inga speciella, jag var ett barn och jag kategoriserade inte mig själv

– Hur tidigt pratade du med din familj om detta?
– Efter puberteten har jag då och då sagt att jag borde vara en pojke och i början av detta året berättade jag att jag skulle påbörja könskorrigeringsprocessen.

– Du har varit väldigt modig som öppet homosexuell toppidrottare. Det verkar som att du är väldigt tillfreds med dig själv. Varifrån kommer ditt självförtroende?
– Jag är tillfreds med mig själv eftersom det är mitt liv. Varför skulle jag göra mitt eget liv svårare genom att fundera kring vad andra tänker om mig.

– Upplever du att din bakgrund som professionell idrottare har hjälpt dig att hantera din transidentitet, hur du lyssnar på din kropp och hur du hanterar utmaningar?
– Min idrottsbakgrund kanske märks på det sättet att jag tål mycket och i den kommande processen behövs det mycket tålamod och uthållighet.

– Du skrev att någon dag så kommer du vara nöjd med dig själv och älska dig själv. Varför inte ännu?
– Jag är inte nöjd ännu med hur jag det yttre och hur jag är nu eftersom det inte motsvarar vem jag är innerst inne.

I mars berättade Saloranta för QX.fi om sitt möte med homofobin inom idrotten.

– Har du upplevt transfobi och hur har du hanterat det?
– Jag har inte upplevt transfobi. Ännu.

– Hur är det att vara trans i Finland?
– I Finland befinner sig transfrågan ännu i barnstadiet om vi jämför med andra länder. På det sättet suger det.

– Reformeringen av translagen har fastat hos regeringen, skulle du vilja skicka en hälsning till statsminister Juha Sipilä?
– Gör Finland till en riktig välfärdsstat och korrigera den nuvarande omänskliga translagstiftningen. Lär från andra länder som förstår om rätten till självbestämmande.

– Vad tycker du om tvångssterilisering som fortfarande är lagkrav i Finland?
– Jag tycker det är rena rama skiten att det utkrävs. Der bryter mot rätten att bestämma över din egen kropp.

– Det pågår evenemang av TransHelsinki denna vecka. Vad skulle du vilja säga till transpersoner eller någon som funderar om sina egna känslor?
– Kom ihåg att du lever bara en gång och i den kropp som du har skapats i. Var modig och ta upp frågan med någon närstående eller om du inte har någon så finns mycket information på nätet. Där finns också stöd att få.

– Vi som inte har transerfarenheter kan inte alltid förstå hur det känns när kroppen och själen säger olika saker. Hur skulle du beskriva det för oss?
– Man kan försöka beskriva det som att du t.ex gillar kyckling-wok men du hatar kåldolmar. Men du har hela livet blivit tvingad att endast äta kåldolmar och du får aldrig äta kyckling-wok. Du blir tvingad att leva på den maten du påtvingats hela dit liv även om du vet att det finns bättre som skulle kunna göra dig lycklig.

– Är du rädd för din könskorrigering kommer att påverka din karriär som idrottare?
– Nej.
– Jag fortsätter med idrott i någon form bara jag kommer på i vilken. Just nu styrketränar jag bara och jag vet inte så mycket om det är arbete, studier eller något annat som gäller framåt. Men allt kommer att bli bra.

Slutligen skickar Alexander en hälsning till alla QX läsare

– Jag tycker att alla borde få leva sina liv lyckliga i sina egna kroppar och vara sig själv utan att låtsats vara någon man inte är. Att vara fri.

Översättning: Matti Nieminen