– Det är synd och faktiskt riktigt rubbat att idrottsrörelsen är så osäker på sin egen tuffa approach att man undviker frågorna kring sexuell läggning. Min sambo spelade handboll i Norge och i där var många öppna lesbiska, berättar han – det var liksom ingen big deal. Varför skulle det vara det. Idrott är idrott, sex är sex.
Stefan Högquist tror det finns en okunskap inom idrottsrörelsen och en rädsla för vad man kan säga och göra. Samtidigt finns det öppna spelare och det är något positivt.
– Vi har ju handbollen inom Stockholm Snipers, vilket ju är jättebra. Fördelen med Svensk Handboll, till skillnad från exempelvis Hockey- eller Fotbollsförbundet, är att det är en förhållandevis liten organisation. Det är inte mer än ett telefonsamtal mellan den som spelar och den som är VD. Det är en klar fördel när en idrott inte har milsvida avstånd mellan utövning och ledning. Då kan fortfarande bra idéer och synpunkter komma till tals.

Stefan Högquist tror att ”litenheten” gör det enklare att jobba med attitydarbetet. Det är också genom hbt-personer som är aktiva inom handbollen som han vill utveckla sättet handbollen kan ligga i framkant.
– Jag känner och har pratat med homokillar och tjejer och tanken är att vi ska lyfta frågan och börja debatten på handbollskryssning i maj. Ett event för hela Svensk handboll. Vi har engagerat etnologen Jesper Fundberg som är lektor i idrottsvetenskap som ska berätta om sin avhandling ”Kom igen, gubbar”.
Den handlade om hur nedsättande syn på kvinnor, homosexuella och invandrare genomsyrade värderingarna i en idrottsförenings ungdomsverksamhet. Han tror att Handbollen, på ett självklart sätt, kan gå i bräschen för andra idrotter att börja jobba mer aktivt med de här frågorna.
– Jag blev berörd när jag läste en artikel om idrottens ointresse och tveksamhet att delta i Pride och klubbar gav olika orsaker till varför de inte ville vara med. Man ska visst vara med, det handlar om att nå nya målgrupper när det gäller utövare och publik. Dessutom så är det en folkfest som numera är accepterad av straightvärlden och då är det viktigt att synas.
Vad vill du göra konkret?
– Framförallt vill jag diskutera med Stockholm Snipers hur man genomför ett attitydarbete på ett bra sätt. Det här är frågor som man inte får blunda för men heller inte behöver göra till något sensationellt. Det är vardagen, det är verklighet. Idrotten behöver rannsaka sig själva och sluta identifiera homosexuella som en speciell grupp, det blir bara löjligt och är gammalmodigt.

Se och läs även: Handbollslandslaget kastar kläderna för QX