Det blev Landslagsbacken Nilla Fischer som på måndagskvällen kunde gå upp på Globens scen för att ta emot utmärkelsen Diamantbollen.

Förutom spel i landslaget har Fischer varit med att vinna Bundesliga liksom tyska cupen med  laget Wolfsburg.

Nilla Fischer med fru Maria Michaela Fischer vid Fotbollsgalan 2018

Nilla kom till Fotbollsgalan tillsammans med sin fru Maria Michaela Fischer som innan galan sa till Expressen att Nillas tal skulle ”skaka om gubbarna” om hon vann.

Nilla Fischers tacktal formades också till ett brandtal för ökad jämlikhet i fotbollsvärlden, vid talet sa hon:

Jag vill ta tillfället i akt och säga något till alla älskade flickor världen över: Jag vet hur det känns att bli hånad av killarna för fotbollens skull, för att du inte är tillräckligt bra eller för att du helt enkelt är bättre än vad de är, att någon säger till dig: varför spelar ni inte med mindre plan, med mindre mål och en lättare boll. Jag vet hur det känns när klubben eller tränaren inte stöttar dig eller står bakom dig. jag vet exakt hur det känns.

Orättvisa gör ont. Hade jag stått här i dag som man, med den karriär jag haft, skulle aldrig jag oroa mig ekonomiskt igen, inte mina barn heller. Vi spelar för att vi älskar sporten, vi spelar för livet. Därför vill jag sägs till er tjejer: sluta aldrig att spela fotboll, sluta aldrig att kämpa för jämställdhet och känn ingen tacksamhetsskuld. Ni är värda så mycket mer, sa Fischer med darr på rösten och talet avbröts av det första stora jublet i Globen.

Och alla ni pojkar, killar och framför allt män: det är dags att komma in i matchen för jämställdhet är något som gynnar oss alla men det är något som vi måste göra tillsammans. Och helt ärligt: we have no more fucks to give. Tack!

Fischer fick tidigare under galan även ta emot priset Årets back.

Och under ”Förgalan” delades Fair-Play-priset ut till Vittsjö GIK från damallsvenskan, Umeå IK och Kvarnsvedens IK från elitettan liksom Helsingborgs IF från superettan och Dalkurd FF från allsvenskan. De fick ta emot 50 000 kronor av Svenska Spel. En av de som delade ut priset var den ugandiske HBTQ-kämpen Frank Mugisha som är i Sverige för möten med bland andra Civil Rights Defenders och Regnbågsfonden.