I april fick QX-läsarna möjlighet att komma på ett namn till Stockholms nya rugbylag bestående av enbart gaykillar. Vi ringde upp killarna bakom laget för att kolla hur det gått?
Tolga och Geir, har ni hittat något namn än?
Tolga: Vi har fått in många namnförslag men vi har inte riktigt fastnat för någon av dessa. Att komma på ett namn åt laget är lite som att ge namn åt sitt barn, det här barnet har 30 pappor som ska vara överens om namnet.
Geir: Vi har valt att inte skynda på utan låta den processen långsamt mogna fram, tills dess heter vi Sthlm Rugby.
Ett nystartat rugbylag, men ni har redan fått en del uppmärksamhet.
Tolga: Ja, vi är otroligt glada för all uppmärksamhet som vi har fått i och med namntävlingen. Häromdagen ringde vi till Rugbyförbundet för att få lite tips och idéer kring hur man startar en klubb och till vår förvåning kände de redan till oss. De hade sett artikeln på QX och var exalterade över att vi hade startat ett rugbylag.
Geir: Både Generalsekreteraren Lee Bärlund Johanson och utvecklingsansvariga Magnus Stangenberg har erbjudit sin hjälp så att vi kan komma igång. Ingen av oss hade förväntat sig något liknande, men vi är väldigt tacksamma och mäktigt stolta över det vi precis satt igång.
Tolga: Dessutom har utländska klubbar som Köpenhamns Wolves och Bryssels Straffe Ketten också sett tävlingen på QX. De mailade oss, knöt kontakt via Facebook och var jätteglada över att Stockholm har startat ett eget gayrugbylag. Ryktet har även spridit sig till Irland och England, allt detta inom loppet av två veckor. Med detta hoppas vi att Stockholm ska få en tydligare plats på Europas gayrugbykarta, och att Stockholm skall förknippas ännu mer med mångfald i böglivet.

Geir och Tolga

Nu är ni igång, hur gick första träningen?
Tolga: Vi var 16 personer på vår första träning. Fem var sjuka och kunde inte vara med. Andra gayrugbylag har varit 5-6 personer när de startat.
Geir: Första träningen handlade mycket om att förstå vad man ger sig in på. Carl som är en av våra coacher pratade mycket om hur man spelar rugby, om kulturen kring spelet och visionen. Det är en tuff sport som sätter många fysiska krav på den individuelle spelaren. Vi pratade om försäkringar, vår förening och målet med att bilda ett rugbylag. Och när vi var klara med de fysiska utmaningarna pratade vi mycket om spelregler och taktik.
Hur ofta tränar ni?
Tolga: Vi är ju fortfarande i startgropen så alla som är sugna på att lära sig spela är välkomna att prova på. Våra träningar är tisdagar och torsdagar 19.00-21.00 och söndagar 16.30-19.00. Vi spelar på Årstafältet.

Läs hela intervjun i QX majnummer där Tolga bland annat berättar om festen de hade ihop, om en eventuellt uppvisningsmatch under Stockholm Pride och hur unga och gamla killarna i laget är. Du hittar även mailadressen till laget där.


Ladda ner QX maj 2011 som PDF