Tidigare har Gay-VM arrangerats varje år sedan starten, men efter förra årets turnering i Köln kommer turneringen att spelats vartannat år och nästa gång 2012 i Mexico City. De åren när turneringen inte spelas kommer varje världsdel att hålla sin turnering och kommande helg är det då dags för premiär för EM-turneringen i Manchester.

Herrlaget deltar i division 1 av de 3 divisionerna och spelar 11-mannafotboll. Det är 6 lag anmälda till förstadivisionen och förutom Snipers deltar Village Manchester, Stonewall Lions från London, Pan Fodbold från Köpenhamn och Kingkickers och Godado från Milano. Lagen lottas regionellt till två 3-lagsgrupper och Snipers får då möta ett av de brittiska lagen och ett av de italienska lagen i gruppspelets två matcher på fredagen. Ettorna möter tvåorna i semifinal på lördagen och segrarna där möts i final på eftermiddagen. De två grupptreorna möts på lördagen i match om plats 5 och 6. Detaljerna kring damernas turnering som spelas som 6-manna är ännu inte klara.

Herrlaget åker med 16 spelare och damlaget med 10 spelare. Därtill följer ytterligare några ickespelare med. Förutom själva turneringen kommer mat, dryck, umgänge och festande att vara en del av programmet. Turneringen spelas på The Armitage i närheten av Universitetet och Canal Street, med framförallt baren Taurus kommer att vara centrum för aktiviteterna kvällstid.