Trots att svenskorna gått obesegrade genom gruppspelet och för första gången besegrat USA i en tävlingsmatch, hade lagets anfallsspel sett långt ifrån skräckinjagande ut. Jessica Landström staplade brända frilägen på hög, och Lyon-proffset Lotta Schelin fick aldrig riktigt fötterna att fungera framför mål.

Tills söndagens kvartsfinal mot Australien.

Redan i tionde minuten ryckte Schelin sig loss på vänsterkanten, spelade snett inåt bakåt mot en fristående Therese Sjögran som öppnade Sveriges målskytte med ett lågt skott vid främre stolpen.

Schelin stängde målskyttet sju minuter in i andra halvlek, efter att ha snappat upp ett uselt hempass, rundat målvakten och petat in 3-1 – hennes första mål för turneringen.

– Jag tycker jag var värd det, säger Lotta Schelin till Svenska Dagbladet.

Nu väntar Japan i semifinal, efter att japanskorna något oväntat slagit ut Tyskland på övertid.

– Vi får nog se en liknande matchbild: japanskorna har bollen 60 procent av tiden, vi avvaktar och försöker ställa om snabbt. Förhoppningsvis springer vi sönder dem, säger svenske förbundskaptenen Thomas Dennerby.

Semifinalplatsen innebär även att Sverige kvalificerat sig för OS i London 2012.

En annan svensk förbundskapten är också klar för semifinal: Pia Sundhages USA besegrade Brasilien efter straffläggning.