– Det borde vara självklart att även homosexuella ska kunna vara öppna med vilka de är inom fotbollen. Men det finns knappt några öppet homosexuella, alltså har vi ett problem. Och då tycker jag att det är dags att ändra på det, säger fotbollsproffset Albin Ekdal till Aftonbladet.

Albin ville göra något aktivt för att hjälpa ‘den unge pojke som står i begrepp att kanske för första gången våga berätta vem han är på riktigt’ och valde att tillsammans med Aftonbladet att spela in en kort film från omklädningsrummet.

”Jag heter Albin Ekdal och har spelat fotboll i två av världens bästa ligor, jag har varit med i EM och VM men jag har fortfarande aldrig stått på samma fotbollsplan som en öppet homosexuell spelare. Problemet kan inte visas tydligare än så”, säger Albin i den 1,5 min långa videon.
”Elitfotbollen stöter bort homosexuella eller pressar pojkar till att vara tysta om något så självklart som vem de älskar. Vi måste stötta den kille som just nu funderar på att sluta för att slippa bli hånad. Som kanske hört ”bög” användas som ett skällsord i sitt omklädningsrum. Det ska vara enkelt och roligt att berätta att man är kär”, fortsätter Albin.
”Jag kan inte göra mer än att välkomna alla in i fotbollsvärlden. Det kan inte du heller. Men gör vi det alla tillsammans, på varje läktare, på varje bussresa, på varje bortamatch och i varje omklädningsrum så har vi snart inte det här problemet längre”.

Se videon med Albin Ekdal här!