Philipp Lahm

I sin självbiografi ”Der Feine Unterschied” – den lilla skillnaden – skriver Bayern Münchens och tyska landslagets 27-årige lagkapten Philipp Lahm att han aldrig skulle råda en homosexuell elitfotbollsspelare att komma ut.

Han hänvisar till det som hände Justin Fashanu på 90-talet, vars karriär kraschade och som i slutändan tog sitt liv.

Philipp Lahm har själv dragits med bögrykten. Michael Becker, agent för Tysklands tidigare lagkapten Michael Ballack, har i en intervju med Der Spiegel sagt att Tyskland inte kom bättre än trea i VM på grund av alla bögar i laget.

I sin bok tillbakavisar Lahm ryktena.

– Jag är inte gift med min fru Claudia för syns skull och jag har ingen pojkvän i Köln som jag egentligen bor med, skriver Lahm.

Lahm tillägger att han själv inte har någon negativ inställning till homosexuella.

Enligt en undersökning som nyhetsbyrån Reuters ska ha gjort bland tränare, domare och spelare på elitnivå i Storbritannien, känner var fjärde tillfrågad till en homosexuell fotbollsspelare.

Trots det blev det en världsnyhet när Anton Hysén, en spelare i svenska fjärdedivisionen, kom ut som homosexuell i våras.

Men det är inte Philipp Lahms uttalanden om homosexualitet som fått hela fotbollstyskland att storma. I sin bok kritiserar Lahm flera tidigare tränare för deras arbetsmetoder, vilket upprört bland andra nuvarande förbundskaptenen Joachim Löw. Lahm har bett om ursäkt offentligt och kommer att förbli lagkapten för tyska landslaget.

Läs intervjun med Anton Hysén i QX april