Det växte stor uppmärksamhet när Rungsted Seier Capitals 27-årige målvakt, Jon Lee-Olsen i torsdags kväll kom ut som gay i TV2-programmet Go’ Aften Live.

– Det var svårt att komma ut för mina föräldrar, men det var enklare än att göra det i hockey-miljön, berättar han i programmet.

Lee-Olsen har i flera år varit målvakt i elitlaget Rungsted Seier Capital, baserat norr om Köpenhamn. Laget som är regerande mästare och har spelat som junior i Malmö Redhawks.

I intervjun säger han att risken finns att motståndarlagens fans nu kommer ropa glåpord, men efter att han kom ut hyllas han av laget och av hela den danska och svenska ishockey-världen.

Jon lee-Olsen vid TV2-intervjun

Till sitt lag säger Jon Lee-Olsen att ”det skall inte vara farligt att både vara ishockeyspelare och homosexuell”.

– Jag älskar sportvärlden, och det skall vara en plats där jag, och alla andra, kan vara sig själva. Man skall inte behöva gå runt och dölja något.
– Personligen betyder det att jag nu kan slappna av mer i min vardag och kring min sport. Vi har ett samhälle och en sportvärld, där mångfald lyckligtvis tar mer plats och jag hoppas kunna inspirera andra att komma ut öppet.

Rungstedt Seier Capitals ordförande Thomas Friberg säger i en kommentar att varken sexism, rasism ”eller liknande” hör hemma vare sig i sporten eller på läktarna.
– Vi tror på ett öppet samhälle, där alla skall få plats, säger han. Därför är vi glada över Jons beslut att komma ut. Förhoppningsvis blir han en inspiration för andra idrottare så väl professionella som icke-professionella.

Jon Lee-Olsen är den förste ishockeyspelare bland herrarna som kommit ut öppet.