Sthlm Berserkers har hållit igång knappt ett halvår nu och snart blir marken för kall för att ruffa runt i. Men för att hålla igång konditionen och inte minst, hålla ihop grabbgänget, så har man nu planer även för vintersäsongen. Här berättar tre av killarna, Daniel Sköld, Magnus Lundsten och Jhimmy Liljekrantz i ett samtal om vad som är på gång:


Daniel Sköld

– Vi som har varit med från början har tränat hårt, tre gånger i veckan sedan början av april, säger Daniel. Samtidigt har vi hela tiden fått in nya spelare som behövt läras upp. Idag är vi uppe i 45 spelare som alla ska synka och spela som ett team. Våra coacher står verkligen inför en stor utmaning då i princip ingen av oss spelat rugby tidigare och endast ett fåtal hållit på med lagsporter.
– Skoj är att vi blivit väldigt uppmärksammade, både inom och utanför gayvärlden. Detta har genererat fler nya spelare till oss och även fått rugby att synas starkare. Efter en säsong av hård träning och laguppbyggnad börjar vi nu få frågor om när vi ska spela vår första match. Rugby är komplicerat och det tar tid att behärska sporten. För det första ska man lära sig att hantera bollen och våga kasta sig rakt in i hårda tacklingar och närkamper, för det andra kräver sporten en mångsidig styrka och kondition för att överhuvudtaget orka hela spelet ut. Utöver detta har du så kallade rugbylagar som du behöver lära dig.

Magnus Lundsten

– Spelare från andra lag och erfarna rugbyspelare blir förvånade när de får reda på att vi bara spelat fem månader, berättar Magnus i. Vid flera tillfällen har vi fått höra att vi är redo för serien och att vi spelar som om vi har tränat i flera år.

– Som min polare, fyller Jhimmy i. Han har spelat rugby i många år och jag berättade om oss för honom. Men när han såg oss så förstod han inte att det var Berserkers. Han trodde först att det var ett mycket erfaret lag som tränade.
– Våra träningsmatcher är ganska aggressiva, vi har kommit till en ny nivå där rädslan över att tackla eller bli tacklad har försvunnit, fortsätter Jhimmy. Det märker man på alla små skador som sker på plan. Under en träningsmatch var det två som fick åka till akuten och en som blödde näsblod. Det händer visserligen inte så ofta men man bör förstå att det är en tuff sport som är krävande, samtidigt grymt kul.

– Ja, men det tar inte lång tid innan folk är tillbaka med samma glöd, tror Daniel. Tack vare vår alldeles privata massör, Mats Harju, tas små skador om hand snabbt. Mats står alltid redo med sin massagebänk vid sidan av plan.


Jhimmy Liljekrantz tränar styrka

– Vi kan bara träna 4-5 veckor till, sedan blir det för kallt, berättar Magnus. Men vi behöver hålla ihop laget och den sköna sammanhållningen vi har. Därför tittar styrelsen just nu på olika gruppaktiviteter där vi ska träffas några gånger i månaden och träna ihop. Viktigt att hålla igång även under vintern. Gym räcker inte. Styrelsen planerar just nu olika typer av sportaktiviteter för oss. De förslag som har kommit upp är brottning, crosstraining, innebandy och undervattensrugby. Utöver dessa har vi en hel del aktiviteter som är utanför träningar, såsom middagar och andra events.

– Vi hade som mål att inom ett år börja spela matcher, säger Jihmmy. Det målet når vi i och med att vi anmäler oss till serien 2012, utöver det kommer vi även att spela matcher på turneringar utomlands, såsom Bingham Cup i Manchester. Vi vill gärna spela en match innan säsongen tar slut så Tolga har kontaktat Örebros rugbylag Aquilas och Stockholmslaget Sthlm Exiles om att boka in en vänskapsmatch. Vi återkommer med info så fort vi har spikat datum.