PÅ MMA-sajten Kimura.se publicerades i måndags en intervju med pseudonumen ”Niklas”. Han berättar för Kimuras Simon Kölle om sina erfarenheter av att vara gay inom kampsportvärlden.
”Niklas” beskrivs som en kille som efter att ha tränat och tävlat inom Brasiliansk Jiu-Jitsu och Shootfighting idag är proffs inom MMA. Han berättar att han vunnit flera tävlingar i Sverige och utomlands och säger att intervjun blir hans första steg till att komma ut.
För ”Niklas” slutade en förälskelse i en kille i total katastrof då killen var släkt med en av Niklas tränare. Tränaren ”spöade upp mig i omklädningsrummet” berättar Niklas som efter den händelsen bytte klubb.
Intervjun, liksom tidigare försök att komma ut, säger han handlar om att han är förbannad på fördomar. Han testar hur långt han kan gå, och har också fått stöta på kommentarer om att man inte vill ha ”bögjävlar” inom kampsporten.
– Alla dom större svenska klubbarna och större namnen inom sporten har nästan alla kommit med bögskämt eller så har man fått höra det i omklädningsrummen. Det handlar nog mycket om att folk är rädda, säger ”Niklas” i intervjun.
Men han understryker att bögskämt och dåliga attityder sällan finns mellan dem som tränar och tävlar i sporten.
– Det är runt omkring och av tränare. Inte minst av fans också faktiskt även mediefolk tyvärr, säger han till Kimura.
”Niklas” tvekar inför att ta steget ut och testar reaktionerna. Skall man döma efter läsarkommentarerna på Kimura lär det inte vara ett större problem än det som Anton Hysén kan ha mött sedan han kom ut inom en annan sport där attityder tvingat gaykillar att var tysta om sitt privatliv.
Men ”Niklas” oroar sig också för sin fortsatta karriär.
– Kanske är jag feg och borde gå ut och visa yngre grabbar att det är okej men jag vill inte vara känd för det utan för min fighting. Snart är jag kanske i UFC och i USA är det ännu mer känsligt det här, menar han i intervjun med MMA-sajten Kimura.
Men även inom den amerikanska UFC (Ultimate Fighting Championship) pågår nu diskussionen för fullt om öppna homosexuella inom kampsport och dess VD Dana White sa nyligen till USA Today att han välkomnar gayfighters. Men detta uttalades efter att han gjort offentlig avbön för att ha kallat en kvinnlig fighter för ”faggot” (ungefär bögjävel).
Vi får se om ännu en svensk blir världskänd för att ha kommit ut som aktiv idrottare inom en sport som anses homofob. Eller i alla fall där tränare och fans upprätthåller en homofob jargong.

Läs hela intervjun med ”Niklas” på: Kimura