– Det är klart att det var läskigt att göra det där och då. Det är ju en hemlighet som man håller på och så fort man säger det högt till någon blir det oåterkalleligt. Men nu är det en lättnad. Jag har kunnat pusta ut.

Filip Andersson, 18 år, tävlar på elitnivå och i vintras var han föråkare i världscupen i Falun. 30 juni valde Filip att lägga ut ett inlägg på Instagram med texten:

”Störst av allt är kärleken. I dag väljer jag att berätta att jag kan älska killar, en insikt jag fått senaste tiden. Aldrig förut känt mig så levande och sann som jag gör nu. Skål för livet!”, skrev Andersson i sitt inlägg.

Nu har det gått 1,5 månad och bland annat Expressen, P3 Nyheter, Dalarnas Tidning, Närkes Allehanda har uppmärksammat honom. När QX ringer upp Filip beskriver han tiden efteråt som väldigt skönt.

Att så många medier skrivit om detta tycker Filip är positivt. Det var han själv som tog kontakt med Dalarnas Tidning inför att han skulle komma ut. Tidningen skrev ett större reportage och efter det hörde Expressen och P3 av sig.

– För mig har det mest handlat om att ta platsen som den första öppna längdskidåkaren, snarare än att gör en stor grej av att komma ut. Någon behövde vara först med att sparka upp dörren. Det är frågan om representation jag vill ska ta plats.

Filip är uppvuxen utanför Örebro men är nu bosatt i Falun där han studerar ekonomi. Om en vecka ska han börja sista året på gymnasiet. Hans plan är att fortsätta satsa helhjärtat på längdskidåkningen.

Varför tror du att du är den första längdskidåkaren att komma ut offentligt?
– Jag tror tyvärr att idrott och skidor ligger lite efter när det kommer till både jämställdhet och hbtq-frågor. Jag upplever att idrottares privatliv inte får så mycket plats och jag tycker att det behövs.

Filip berättar att han själv stött på skadlig manlig jargong som han tror gör att många tvivlar på att berätta om sin sexuella läggning. Men responsen efter att han kom ut har varit odelat positiv.

– Bara lovord. Det är så härligt. Det är verkligen något jag vill skicka med till andra. Jag har själv gått igenom alla de hemska katastroftankarna man ofta gör innan man kommer ut, om vad alla ska tänka och möjligheten för att nås av hat. Men jag har bara fått kärlek hittills. Jag tänkte nästan ”oj, var det såhär fantastiskt”.

Har du någon hbtq-förebild?
– Ja massa. Men om jag ska nämna några så är det damlandslaget. Jag tycker det är så talande för skillnaderna mellan damsport och herrsport. Det är så många som vågar och är öppna inom damsport, men nästan inga inom herrsport.